Deelscooters. Gemakkelijk maar ook gevaarlijk

Wie heeft ze nog niet gezien? Deelscooters. Op zich een handige oplossing voor jonge verkeersdeelnemers. Je hoeft zelf geen dure scooter aan te schaffen. Je huurt er een als je hem nodig hebt en je rekent alleen de minuten af dat je hem hebt gebruikt. Daarbij zijn de kosten voor het huren niet extreem hoog. In ieder geval veel lager dan de aanschaf van een eigen scooter.

Hoe werkt het? Je downloadt de app van het verhuurbedrijf en maakt een account aan. In de app zie je alle voertuigen staan: snorfietsen (maximaal 25 km/u en met een blauwe kentekenplaat), scooters (maximaal 45 km/u en met een gele kentekenplaat) maar ook e-bikes en auto’s.

Daarna reserveer je je scooter. Je krijgt door waar deze staan en vanaf dan heb je meestal een kwartier om het voertuig op te halen. Meer tijd nodig? Dat kan. Als je wat extra betaalt, wordt hij voor jou gereserveerd.

Start via de QR-code op de app (Ja, daar is ie weer! Nee, niet voor toegang in de horeca dit keer.) de scooter en rij weg. Rijden kost meer dan parkeren. Dus ben je op de plaats van bestemming maar wil je met de scooter ook weer terug naar huis? Zet de scooter dan in de parkeermodus. Klaar met je rit? Dan beëindig je deze in de app en parkeer je de scooter in het in de app gemarkeerde gebied.

Een scooter parkeren

Maar hoe parkeer je nou een scooter? In essentie zijn de regels voor het parkeren van een scooter gelijk aan die van fietsen.

Volgens een van de verhuurders van de deelscooters parkeer je de scooter parallel aan een muur of op de stoep in een scooter- of fietsparkeervak. En in het RVV staat dat een scooter niet in een parkeervak (boete rond de € 400,-) of op de rijbaan geparkeerd mag worden. Fietsen en scooters parkeer je dus op het trottoir.

Soms zie je een verkeersbord met de betekenis: parkeerplaats voor scooters en brommers. Deze parkeergelegenheid is dan alleen bestemd voor voertuigen uit die categorie. Maar tot grote ergernis van wandelend Nederland staan deze deelscooters tegenwoordig overal behalve netjes parallel aan een muur.

Hinderlijk geparkeerd

Wat nou als je er als (mindervalide) weggebruiker niet langs kan? Bel de verhuurder van de deelscooter en meld dit. Die spreekt er de laatst geregistreerde bestuurder dan op aan. Bij een klacht over fout parkeren krijg deze een waarschuwing. Bij de tweede overtreding krijgt hij of zij opnieuw een waarschuwing maar ook een boete. Gaat dezelfde gebruiker nogmaals in de fout? Dan wordt deze geblokkeerd en krijgt dus geen scooter meer mee.

Stel je bent in het donker tegen zo’n fout geparkeerde scooter aangelopen en je hebt nu een wond aan je scheenbeen. Maak dan direct foto’s van waar en hoe de scooter stond. Bel meteen de politie en vraag of ze een rapport van de onveilige situatie kunnen opmaken. En zoek naar omstanders. Die hebben misschien ook gezien dat de scooter midden op de stoep stond. Misschien is er zelfs wel iemand die zag dat je er tegenaan viel.

Aanrijding met een deelscooter

Heb je als voetganger of fietser een botsing gehad met een bestuurder van een deelscooter? En heeft de bestuurder van de deelscooter een verkeersfout gemaakt? Dan kan het helpen dat er getuigen of de politie aanwezig waren bij het ongeluk. Als er discussie ontstaat over de aansprakelijkheid kunnen hun verklaringen heel belangrijk zijn.

Misschien heb je recht op een schadevergoeding. Ik of een van mijn collega’s bij Brandmeester kunnen dit altijd voor je uitzoeken.

Deelscooters zijn ook steeds vaker betrokken bij een aanrijding met een auto of een motor. Veel van de jonge scooterbestuurders hebben nog maar weinig verkeerservaring en een foutje zit in een klein hoekje. Gelukkig is de deelscooter wettelijk verplicht verzekerd tegen het risico van aansprakelijkheid.

Heb je schade waarbij een deelscooter betrokken was? Laat mij of een van mijn collega’s bij Brandmeester uitzoeken of je schade verhaald kan worden op de verhuurder van de deelscooters. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Lees ook

federico-scarionati-4usPb0M8OC0-unsplash.jpg

Van het paard gevallen en letsel. Wat nu?

Schade en letsel | Vallen | AP-verzekering | Paardrijden
Annemiek Kock-Labrie

Actueel

Huurverhoging (square)

Wat betekent duidelijkheid over oneerlijke huurverhogingen bij woningen voor jou?

Huis en wonen | Huurwoning | Huurovereenkomst | Huurprijs
Patrick Jongeling
Nepkorting (square)

Pas op voor nepkortingen! Wat kun je ertegen doen?

Aankopen en geld | aankoop | winkel | Nepkorting
John Aalbers
lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans

Doe de check