Hoe krijg je de borg van je huurwoning terug?
Patrick Jongeling
Patrick Jongeling
Advocaat

Als huurder heb je waarschijnlijk een waarborgsom betaald bij het aangaan van jouw huurovereenkomst. Voor de verhuurder geeft deze borg zekerheid bij eventuele schade aan de woning of bij achterstallige huurbetalingen. Zodra je de woning verlaat, wil je natuurlijk dat de borg correct en op tijd wordt terugbetaald. In deze blog deel ik een paar belangrijke punten en stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je jouw borg terugkrijgt.

Hoogte van de waarborgsom

Sinds 1 juli 2023 is wettelijk bepaald dat de waarborgsom maximaal twee maanden kale huur mag zijn. Als jouw verhuurder een hogere borg heeft gevraagd, kunt je na het ingaan van de huur aan de rechter vragen de waarborgsom te verlagen. Als de rechter jouw verzoek goedkeurt, moet de verhuurder het deel terugbetalen wat je te veel hebt betaald.

Voorbereiding bij begin en einde huurperiode

Een goede voorbereiding is belangrijk om discussies over de terugbetaling van de borg te voorkomen. Zodra je de woning gaat huren, is het aan te raden om samen met de verhuurder een gedetailleerde opnamestaat van de woning op te stellen, eventueel met foto's. Zo weten beide partijen wat de staat van de woning is bij het begin van de huurperiode. Bij het einde van de huurperiode moet er een vergelijkbare inspectie plaatsvinden om eventuele veranderingen in de staat van de woning vast te stellen. Gebeurt dat niet, dan wordt er vanuit gegaan dat de woning in dezelfde staat verkeert als bij het begin van de huurperiode, wat in jouw voordeel kan werken bij eventuele geschillen.

De verhuurder mag de borg alleen inhouden bij schade aan de woning of achterstallige huur of andere kosten.

Wanneer mag de verhuurder de borg inhouden?

De verhuurder mag de borg alleen geheel of gedeeltelijk inhouden in specifieke situaties:

  • Schade aan de woning
    Het gaat dan om schade die door jou als huurder is veroorzaakt en die verder gaat dan normale slijtage. Voorbeelden zijn gebroken ramen, gaten in muren of beschadigde vloeren. Normale slijtage, zoals verkleuring van verf of lichte gebruikssporen, valt hier niet onder en mag niet met de borg verrekend worden.
  • Achterstallige huur of andere kosten
    Als er nog openstaande huurbetalingen, servicekosten of een energieprestatievergoeding zijn, mag de verhuurder deze verrekenen met de borg. Dit mag je zelf vaak niet.

Terugbetalingstermijn

Als je de woning volgens de afspraken en zonder schade oplevert, is de verhuurder verplicht de borg binnen veertien dagen na het einde van de huurperiode terug te betalen. Als er sprake is van schade of achterstallige betalingen, en de verhuurder houdt (een deel van) de borg in, dan moet het resterende bedrag binnen dertig dagen aan je worden terugbetaald.

Stappen bij niet-terugbetaling borg

Mocht de verhuurder weigeren de borg terug te betalen, dan kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Schriftelijk verzoek
    Stuur de verhuurder een aangetekende brief waarin je verzoekt om terugbetaling van de borg. Beschrijf hierin de staat waarin je de woning hebt achtergelaten en voeg eventueel bewijs toe, zoals foto's of de opnamestaat.
  2. Juridisch advies
    Als de verhuurder niet reageert of blijft weigeren, kun je juridisch advies inwinnen bij BrandMR. Vul onze online check in om te kijken of we je verder kunnen helpen.
  3. Rechtszaak
    Als laatste redmiddel kun je een procedure starten bij de rechter om de borg terug te vorderen. Houd er rekening mee dat dit tijd en kosten met zich meebrengt. Bij BrandMR proberen we er ook altijd uit te komen zonder dat er een rechtszaak nodig is.
Persoon die de online check doet

Conclusie

Het is belangrijk om jouw rechten als huurder te kennen en proactief te handelen om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op heeft. Een goede communicatie met de verhuurder en het vastleggen van afspraken en de staat van de woning kunnen veel problemen voorkomen.

Het is toch niet gelukt die problemen te voorkomen? Doe de online check om te kijken of we jou kunnen helpen.

Ik wil hulp Doe de online check

Lees ook

Huurverhoging (square)

Wat betekent duidelijkheid over oneerlijke huurverhogingen bij woningen voor jou?

Huis en wonen | Huurovereenkomst | Huurwoning | Huurprijs
Patrick Jongeling
sleutels huis

Is je huurverhoging wel terecht?

Huis en wonen | oneerlijk beding | huurprijsregelingen | huurrecht
Patrick Jongeling
Patrick Jongeling
Patrick Jongeling
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Huurverlaging (square)

Huurverlaging bij gebreken: wanneer heb je er recht op en hoe werkt het?

Huis en wonen | Gebreken | Huurwoning | Huurprijs
Lisa Wiewel
Geluidsoverlast (square)

Geluidsoverlast van buren? Wat huurders en verhuurders moeten weten

Huis en wonen | Geluidsoverlast | buren | Verhuur
Myrthe Kokshoorn
Wet betaalbare huur (square)

Wet betaalbare huur: welke gevolgen heeft dat?

Huis en wonen | Huurovereenkomst | Huurcommissie | Huurprijs
Edwin Kerbof

Doe de check