Je bent ontslagen door je werkgever maar daar ben je het helemaal niet mee eens. Moet je je dan bij dat ontslag neerleggen of zijn er nog mogelijkheden? Jazeker! Als je vindt dat het ontslag niet terecht is, dan kan je aan de rechter vragen om je dienstverband te herstellen.
Als de werkgever bijvoorbeeld heeft opgezegd met een ontslagvergunning via het UWV. Of de rechter heeft je arbeidsovereenkomst ontbonden of het ontslag op staande voet in stand gelaten. Dan is er een mogelijkheid om het ontslag opnieuw te laten toetsen door een rechter.
De rechter gaat er dan nog eens opnieuw naar kijken. Als blijkt dat het UWV of de rechter het in eerste instantie niet goed heeft gedaan, dan kan je dienstverband weer worden hersteld. De rechter kan dan zelf het dienstverband herstellen of de werkgever verplichten om een nieuwe arbeidsovereenkomst met je te sluiten. Als de rechter bepaalt dat het herstel plaatsvindt op een datum nadat je dienstverband was geëindigd, dan kan de rechter ook voorzieningen treffen om de schade te beperken. Denk daarbij aan misgelopen loon, vakantiedagen of pensioen. Het is wel van belang dat je dit verzoek aan de rechter tijdig doet, namelijk binnen twee maanden na het eindigen van de arbeidsovereenkomst. Ben je te laat? Dan zal de rechter je verzoek niet meer behandelen.
Maar ja, soms wil je helemaal niet meer terug naar deze werkgever maar wil je het er ook niet zomaar bij laten zitten. Wat dan? Je kan dan aan de rechter vragen om in plaats van het dienstverband te herstellen aan jou een vergoeding toe te kennen. Als de rechter dat verzoek toekent, dan blijft het ontslag wel staan maar ontvang je naast de transitievergoeding soms ook een billijke vergoeding. Die billijke vergoeding krijg je overigens niet altijd. Er moet wel sprake zijn van ernstig verwijtbaar handelen aan de kant van je werkgever. De rechter zal niet snel vinden dat daar sprake van is.
Het is best ingewikkelde materie en dus heel verstandig om je juridisch goed te laten voorlichten. Zit jij ook in deze situatie en wil je weten of je nog iets tegen het ontslag kan doen? Vraag dan advies bij Brandmeester. Bij Brandmeester nemen we de tijd voor jou en je verhaal. Als je wilt, kunnen we onderhandelen met de werkgever om tot een oplossing te komen of als het nodig is zelfs procederen.