Stel, recent heb je een leuk portiekappartement gekocht. Het is je eerste woning en met deze woningmarkt kon je niet anders dan een kale kluswoning kopen. De buren hebben in de afgelopen jaren al uitgebreid verbouwd. Het is jouw doelstelling om jouw huisje ook zo mooi en goed op te knappen, maar de jaarlijkse gemeentelijke envelop gooit wellicht roet in het eten. De WOZ-waarde is heel hoog uitgevallen waardoor een flink bedrag betaald moet worden. Je hebt natuurlijk niet al die maanden gespaard om enkel je belastingverplichtingen te betalen.
Wat is de WOZ-waarde?
Van alle woningen wordt elk jaar de waarde vastgesteld. Dit noemen we WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). De WOZ-waarde is belangrijk, omdat deze wordt gebruikt voor onder andere de gemeentelijke heffingen en waterschapsbelasting. Maar wist je dat de WOZ-waarde ook als uitgangspunt wordt gebruikt voor je eigenwoningforfait en bij de erfbelasting? Het is daarom belangrijk om elk jaar te controleren of de hoogte van de WOZ-waarde klopt. Ik ga je uitleggen hoe je dat kan doen!
Hoe wordt de hoogte bepaald?
De WOZ-waarde wordt door de gemeente bepaald aan de hand van een taxatie. In een taxatierapport staan allerlei gegevens over jouw woning of appartement. Zo wordt er onder andere gekeken naar het woningtype, de woonoppervlakte, het bouwjaar, de ligging en omgeving en naar vergelijkbare woningen of appartementen uit de buurt.
Heb je het gevoel dat jouw WOZ-waarde niet klopt?
Er zijn dan een aantal mogelijkheden om te achterhalen waarop de WOZ-waarde is gebaseerd.
Zo kun je bijvoorbeeld:
- Het taxatierapport opvragen bij de gemeente;
Hierin staan de woningen die de gemeente heeft gebruikt om de WOZ-waarde vast te stellen. Hierbij kijkt de gemeente naar de waarde van onroerende zaak op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit heet de waardepeildatum.
- Ga naar www.wozwaardeloket.nl;
Je kan via deze website gratis de WOZ-waarde van je woning en omringende woningen opvragen. Zo kan je zelf vergelijken of de waarde overeenkomt met vergelijkbare woningen in de omgeving. Ook kan je de stijging of daling van de waarde over afgelopen jaren vergelijken.
- Doe de test op www.eigenhuis.nl/wonen/belastingen/woz/woz-check;
Door het invullen van een aantal vragen bij deze check krijg je een goede indruk of de hoogte van de WOZ-waarde correct is. Het invullen van de controle-check is gratis. Je weet daardoor beter of bezwaar maken zin heeft of niet.
Contact opnemen met de gemeente
Ben je van mening dat de WOZ-waarde te hoog of te laag is, dan kun je eventueel telefonisch contact opnemen met de gemeente en overleggen over de vaststelling van de WOZ-waarde. Het gesprek zal dan ook worden gevoerd met de taxateur. Dit heet informeel bezwaar maken. Je bespaart jezelf en de gemeente daarmee tijd en dus ook kosten.
Naar aanleiding van dit telefoongesprek kan je al een nieuw besluit krijgen met een aangepaste WOZ-waarde. Als je er niet uit komt, kan je alsnog schriftelijk bezwaar indienen. Let daarbij goed op de bezwaartermijn van zes weken. Als deze verstreken is kan je niet meer in bezwaar gaan. Hoe je in bezwaar gaat leg ik je uit in mijn volgende blog!
Doe de check