Na corona weer thuis werken of naar kantoor?

Vanaf 26 juni 2021 is het overheidsadvies om thuis te werken opgeheven maar blijft de anderhalvemeterregel gelden. Na ruim anderhalf jaar thuiswerken staan sommige werknemers te springen om weer (meer) op kantoor te gaan werken. Deze groep mensen heeft bijvoorbeeld kleine kinderen thuis of hebben het fysieke koffiemomentje op kantoor gemist. Anderen zien er vreselijk tegenop om weer naar kantoor te moeten gaan. Ze denken aan de lange reistijd naar kantoor of aan het pak met stropdas dat inmiddels al een aantal maanden prima in de kast hangt. Uit een enquête die het Centraal Planbureau (CPB) hield, bleek dat Nederlanders verwachten dat zij na de coronacrisis 8 uur per week vanuit huis blijven werken. Vóór de crisis was dit zo’n 3,8 uur per week.

Hoe het ‘nieuwe normaal’ eruit komt te zien, is voor veel werkgevers en werknemers nog onduidelijk. Veel werkgevers willen kiezen voor een vorm van hybride werken: deels vanuit huis en deels vanuit kantoor. De verwachting is dat dit ook financieel voordelig zal zijn voor werkgevers. Zij hoeven dan minder te besteden aan kantoorruimte en catering. Zeker als in een later stadium ook de anderhalvemeterregel opgeheven kan worden.

Maar hoe zit het eigenlijk juridisch? Heb je het recht om deels thuis te blijven werken als je dat goed bevalt? En kan een eventueel recht op thuiswerken zelfs doorslaan naar een plicht: ben je verplicht om thuis te blijven werken als je werkgever dat van je verwacht? En hoe zit het precies als je juist op kantoor wil werken? Ik vertel je hier graag meer over.

Ik wil graag naar kantoor, maar mijn werkgever houdt mij liever thuis

In je arbeidsovereenkomst wordt vaak een standplaats genoemd. Dit is de locatie waar je werkgever is gevestigd en waar je vóór corona je werkzaamheden verrichtte. In principe kan een werkgever deze standplaats wijzigen maar daar moet hij dan wel een zwaarwegend belang voor hebben. Nu het overheidsadvies om zoveel mogelijk thuis te werken is opgeheven, moet een werkgever andere belangen aanvoeren als hij zijn werknemers niet volledig terug op kantoor wil hebben. Daarbij worden de belangen van de werkgever (bijvoorbeeld kostenbesparingen op kantoorhuur) afgewogen tegen jouw persoonlijke belangen. Zo moet jouw werkplek - ook thuis - aan de arboregels voldoen. Lukt het je niet om thuis een fijne en gezonde werkplek te creëren? Dan kan een werkgever jou niet zomaar weigeren om na corona weer op kantoor te komen werken.

Ik wil juist graag thuis blijven werken. Wat zijn mijn rechten?

Vorig jaar oordeelde een kantonrechter uit Nijmegen dat er voor werknemers geen algemeen recht op thuiswerken bestaat. Zelfs niet tijdens de coronacrisis toen het advies van de overheid om thuis te werken nog bestond. Het was de eerste uitspraak over thuiswerken tijdens de corona-epidemie. Bovendien oordeelde een kantonrechter in Rotterdam in juni 2021 dat een werknemer zelfs niet tijdens code rood - vanwege hevige sneeuwval - thuis mocht blijven omdat zij het te gevaarlijk vond de weg op te gaan. Thuiswerken was mogelijk maar de werkgever vond het belangrijk dat de werknemer naar kantoor zou komen. Ook hier had de werknemer dus zeker geen recht op thuiswerken.

Thuiswerken kun je dus niet zomaar afdwingen. Wel kun je op grond van de Wet Flexibel Werken een verzoek doen om (deels) thuis te werken. De werkgever kan dit verzoek dan alleen afwijzen door gemotiveerd aan te geven dat hij een zwaarwegend bedrijfseconomisch belang heeft dat jij naar kantoor komt.

Wat als jij en je werkgever niet op één lijn zitten?

Allereerst adviseer ik je om in gesprek te gaan met je werkgever. Vertel hem waarom je graag weer op kantoor aan de slag wilt of juist liever deels thuis wil blijven werken. Komen jullie er niet uit? Neem dan contact op met Brandmeester om je te laten adviseren. Wij kunnen je helpen om je belangen goed op papier te zetten zodat er meer kans is dat je werkgever je tegemoet komt. Heb je duidelijke en goede redenen om thuis of juist op kantoor te werken? Dan kunnen we - als we er samen met je werkgever niet uitkomen - ook naar de rechter stappen om je gelijk te krijgen. Welke stappen je neemt bepaal je bij Brandmeester helemaal zelf. Bovendien weet je van te voren wat de kosten zijn en kom je financieel dus nooit voor verrassingen te staan.

Lees ook

nastuh-abootalebi-yWwob8kwOCk-unsplash.jpg

Welke re-integratiekosten draagt jouw (ex-)werkgever?

Werk en inkomen | kosten | Re-integratiekosten | Werkgever
Danique Verhagen
cassidy-dickens-cOAlCJeI7PY-unsplash.jpg

Wanneer kan ik vervroegd een IVA-uitkering aanvragen?

Werk en inkomen | IVA-uitkering
Danique Verhagen

Actueel

lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans
Blokker en Stella (square)

Blokker heeft surseance van betaling gekregen, Stella heeft het aangevraagd, wat betekent dit voor jou?

Aankopen en geld | betaling | winkel | faillissement
Floris van der Weijden
Autodealer (square)

Veel autoverkopers negeren onterecht de wettelijke garantie

Aankopen en geld | garantie | Auto
Floris van der Weijden

Doe de check 088 018 84 05