Je hebt met je werkgever afgesproken dat je je opleiding deels vergoed krijgt, maar je twijfelt of je je baan tijdens de studie wilt opzeggen, omdat je niet het risico wilt lopen dat je de kosten moet terugbetalen.
Niet-verplichte Opleidingen
Betekent dit dat een studiekostenbeding helemaal niet meer mogelijk is? Nee, voor niet-verplichte opleidingen is het nog steeds mogelijk.
Definitie van Verplichte Opleidingen
Maar wat wordt beschouwd als een verplichte opleiding? Volgens artikel 7: 611a van het Burgerlijk Wetboek moet de werkgever de werknemer in staat stellen om scholing te volgen die noodzakelijk is voor zijn functie, zoals voorgeschreven door wetgeving of een cao.
Als jouw studiekostenbeding in strijd is met deze bepaling, is het niet geldig. Dit betekent dat het niet geldig is voor verplichte opleidingen die je werkgever kosteloos aanbiedt.
Voorbeeld Casus: Bedrijfsarts in Opleiding
Om het duidelijk te maken, laten we een voorbeeld nemen: Stel dat je bedrijfsarts in opleiding bent. In 2023 heeft de Rechtbank Overijssel besloten dat deze opleiding niet als verplicht wordt beschouwd. Dus, voor deze niet-verplichte opleiding is het studiekostenbeding wel geldig.
Mogelijkheden bij Nietigheid
Maar betekent dit dat je niets kunt doen? Nee, we kunnen je helpen. Er moet namelijk een redelijke regeling zijn voor de terugbetaling van de kosten.
Recentelijk heeft de kantonrechter geoordeeld dat de opleiding tot advocaat onder de algemene scholingsplicht van de werkgever valt. Het is nu afwachten hoe dit zich verder gaat ontwikkelen in de rechtspraak.
Conclusie
Bij Brandmeester kunnen we nagaan of jouw studiekostenbeding rechtsgeldig is overeengekomen. Neem contact met ons op of doe de online check om erachter te komen of wij wat voor je kunnen betekenen.
Neem contact op