Blokker heeft surseance van betaling gekregen, Stella heeft het aangevraagd, wat betekent dit voor jou?
Floris van der Weijden
Floris van der Weijden
Advocaat
uitkeringen en vergoedingen

Stella, de bekende verkoper van e-bikes, heeft surseance van betaling aangevraagd vanwege financiële problemen. Ook Blokker, de bekende winkelketen, heeft recent uitstel surseance van betaling aangevraagd en gekregen. Bij een surseance krijgt een bedrijf tijdelijk uitstel van betaling, zodat zij niet failliet gaat. Tijdens een surseance wordt gekeken of een oplossing voor de financiële problemen gevonden kan worden. Wat betekent dit voor jou als consument?

Wat is surseance van betaling precies?

Surseance van betaling is uitstel van betaling voor bedrijven met schulden, bedoeld om een faillissement te voorkomen. Dit geeft een bedrijf de tijd om een oplossing te zoeken en financieel gezien orde op zaken te stellen. Dat kan bijvoorbeeld door het aangaan van betalingsregelingen met schuldeisers of door herstructurering van het bedrijf. Een bewindvoerder houdt hierbij toezicht.

Wat is het verschil met een faillissement?

Het doel van een surseance is om een faillissement te voorkomen en om de schuldenaar enige tijd te geven om haar financiële problemen op te lossen. Surseance is dus gericht op het blijven voortbestaan van de onderneming. Een faillissement is daar juist níét op gericht, maar op het ten gelde maken (verkopen) van het vermogen van de onderneming. Daarbij zal de onderneming in principe ophouden te bestaan.

Is surseance van betaling geen voorbode van een faillissement?

In de praktijk worden veel ondernemingen aan wie surseance is verleend op een later moment alsnog in staat van faillissement verklaard. Dat komt omdat het laten voortbestaan van de onderneming en het oplossen van de financiële problemen lang niet in alle gevallen mogelijk blijkt te zijn.

Wat betekent dit voor schuldeisers van Blokker en Stella?

Als schuldeiser kan je betaling van jouw openstaande vordering niet afdwingen. Dit geldt alleen voor vorderingen die zijn ontstaan vóór de verlening van de surseance. Vorderingen die tijdens de surseance - en dus met medewerking van de bewindvoerder zijn ontstaan - moeten in principe wel tijdig door de schuldenaar worden voldaan.

Als je als schuldeiser geen betaling kan afdwingen, is het wel aan te raden om de vordering bij de bewindvoerder in te dienen. In dat geval wordt jouw vordering meegenomen bij het vervolg van de surseance. Je zou dan ook mee mogen stemmen over de definitieve surseance van betaling. Op deze manier kun je ook bewerkstelligen dat de schuldenaar een betalingsvoorstel aan je doet tijdens de surseance. In de praktijk leidt een surseance van betaling er namelijk toe dat aan de schuldeisers een voorstel voor een betalingsregeling wordt gedaan.

Heb je een defect product gekocht?

Als je een product bij Blokker of Stella hebt gekocht dat niet aan de verwachtingen voldoet, kun je normaal gesproken aanspraak maken op (gratis) herstel of vervanging daarvan. Bij surseance is dit lastiger, zeker als dit recht vóór de surseance is ontstaan. Toch kun je dit probleem melden bij de bewindvoerder en aangeven dat je aanspraak wil maken op herstel of vervanging. De bewindvoerder bepaalt dan samen met Blokker of Stella hoe ze hiermee omgaan.

Nieuwe aankopen doen bij Blokker of Stella – waar moet je op letten?

Blokker is in surseance en bij Stella lijkt dit slechts een kwestie van tijd. Maar dit betekent niet dat je geen aankopen meer kunt doen. Wel brengt dat risico’s met zich mee. Een faillissement ligt namelijk op de loer. In dat geval kan je een eventuele terugbetaling op je buik schrijven en kan je ook geen aanspraak maken op garantie, herstel of vervanging. Als je besluit iets te kopen, kies dan een betalingsmethode waarbij je niet vooraf betaalt, zodat je niet met lege handen achterblijft als het misgaat.

Hoe verloopt het proces verder?

Een surseance van betaling duurt in eerste instantie enkele maanden. Tijdens die periode beslist de bewindvoerder samen met Blokker en de schuldeisers over het vervolg. Er kan worden gestemd over een definitieve (afbetalings)regeling of het bedrijf kan alsnog failliet worden verklaard als een oplossing voor de financiële problemen niet haalbaar blijkt.

Hoe blijf je op de hoogte van de situatie van Blokker en Stella?

De surseance van betaling wordt geregistreerd in het openbare Centraal Insolventieregister. Hierin worden ook de periodieke verslagen van de bewindvoerder gepubliceerd. Daarin wordt meer informatie gegeven over de surseance, de onderneming van de schuldenaar en de huidige stand van zaken. Deze verslagen zijn te raadplegen in het Centraal Insolventieregister en terug te vinden op de website www.rechtspraak.nl. Het is uiteraard ook mogelijk om contact met de bewindvoerder op te nemen.

Persoon die de online check doet

Vragen?

Heb jij een aankoop bij Stella of Blokker gedaan? Of wil je dat gaan doen, maar twijfel je of je er verstandig aan doet? Onze specialisten staan voor je klaar om jou het juiste advies te geven.

Ik wil hulp

Lees ook

Autodealer (square)

Veel autoverkopers negeren onterecht de wettelijke garantie

Aankopen en geld | garantie | Auto
Floris van der Weijden
Bestelknop (square)

Bestelknop met tekst 'bestellen' of 'bestelling plaatsen' is onduidelijk voor consument

Aankopen en geld | Consument | Koopovereenkomst
Floris van der Weijden
Floris van der Weijden
Floris van der Weijden
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans
Harde muziek (square)

Wat te doen als de buren dagelijks harde muziek draaien?

Huis en wonen | Muziek | Geluidsoverlast
Myrthe Kokshoorn
Fout UWV (square)

Te lage uitkering door fout UWV? Meld je aan voor de herstelactie

Werk en inkomen | UWV | Bezwaar | WIA-uitkering
Natascha Schenk

Doe de check 088 018 84 05