Werd een zichtbare tattoo vroeger wel eens gezien als ruig of niet netjes, anno 2022 wordt hier door de meeste mensen heel anders tegenaan gekeken. Mag jouw werkgever zich bemoeien met je tattoos en je bijvoorbeeld verplichten deze te bedekken?
In Rotterdam - van oudsher toch de stad van ruig getatoeëerde zeebonken – had vervoersbedrijf RET moeite met tattoos. De controleurs in bus, metro en tram moesten een bedrijfsuniform dragen en zichtbare tattoos afplakken of bedekken (door bijvoorbeeld lange mouwen te dragen). De RET vond dit beleid noodzakelijk voor een neutrale, professionele en uniforme uitstraling. Sterker nog: volgens de RET deden zichtbare tattoos van haar medewerkers afbreuk aan het gezag van de controleurs en gingen zij ten koste van de veiligheid. Reizigers zouden zich mogelijk niet meer tot een medewerker van de RET durven te richten in geval van vragen of noodsituaties.
Hopeloos ouderwets en nergens op gebaseerd, vond de vakorganisatie van de RET. Je uiterlijk valt onder de persoonlijke levenssfeer en privacy en daar mag een werkgever zich niet zomaar mee bemoeien.
Instructierecht
Of een werkgever iets van je uiterlijk mag vinden en daar invloed op mag uitoefenen, ligt genuanceerd. Een werkgever heeft een zogenaamd instructierecht. Daar vallen ook kledingvoorschriften onder, zoals het dragen van een bedrijfsuniform. Of een werkgever schrijft voor dat je er representatief uit moet zien. Hier zijn in het verleden al interessante procedures over gevoerd. Zo ontsloeg de KLM een stewardess die na een bezoek aan de kapper met stekeltjes op haar werk verscheen. En mannelijke postbezorgers gingen naar de rechter omdat zij tijdens hittegolven een korte broek wilden dragen.
Wat een werkgever wel of niet mag voorschrijven wat het uiterlijk van werknemers betreft, hangt af van alle omstandigheden van het geval. En van de rechter die over de zaak oordeelt. De kantonrechter in Rotterdam gaf de RET namelijk gelijk. Omdat de controleurs ook BOA’s met politiebevoegdheden en geweldsmiddelen zijn, is neutraliteit en professionaliteit belangrijk en daarom moesten tattoos bij werknemers in het openbaar vervoer bedekt worden.
Hoger beroep
Maar in hoger beroep vond het Hof in Den Haag dat een werknemer ook met zichtbare tattoos neutraal en professioneel kan zijn en gaf de werknemers dus gelijk.
De RET kon namelijk helemaal niet onderbouwen of bewijzen dat het publiek bang zou zijn van medewerkers met tattoos. De getatoeëerde werknemers kwamen juist wel met verschillende onderzoeken aan. Uit een enquête bleek dat 84% van de mensen tegenwoordig neutraal tegen tattoos aankijken. Bovendien mogen politieagenten en de marechaussee na onderzoek en evaluaties van de ervaringen met tattoos al enige tijd (binnen bepaalde voorwaarden) zichtbare tattoos dragen. Ook de controleurs bij RET mogen hun tattoos daarom nu gewoon laten zien.
Uitstraling
Toch is met deze uitspraak niet gezegd dat nu iedereen in elke baan zijn of haar tattoos mag laten zien. Zoals in elke zaak kijkt een rechter heel erg specifiek naar alle speciale omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat een chique boetiek bepaalt dat zichtbare tattoos bij de winkelmedewerkers niet bij de uitstraling van de winkel en het merk passen.
Heb jij discussie met je werkgever over je uiterlijk of andere zaken die naar jouw mening onder je persoonlijke levenssfeer vallen? Vraag advies bij Brandmeester. Al voor € 139,- kijkt een advocaat of ervaren jurist speciaal naar jouw zaak en geeft je een persoonlijk advies over hoe je het beste kunt handelen. Lukt je dat vervolgens niet alleen? In de volgende stap - die we voor het gemak onderhandelen noemen maar waarbij we je ook achter de schermen kunnen helpen je dossier goed op te bouwen - staan we je bij om je recht te halen. En als het moet gaan we zelfs voor je naar de rechter. Ook dan betaal je een vaste prijs en sta je - hoelang de rechtszaak ook duurt - halverwege of aan het einde niet voor vervelende financiële verrassingen.