Waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen aan onze juristen en advocaten: “Ik ben ziek en krijg een vaststellingsovereenkomst van mijn werkgever. Is het verstandig om die te tekenen?” In deze blog leg ik je uit hoe het zit en waar je op moet letten. In sommige gevallen kun je namelijk met een gerust hart akkoord gaan. Terwijl daar in andere gevallen grote risico’s aan zijn verbonden.
Wat wil je na de beëindiging van je dienstverband?
Met de vaststellingsovereenkomst maak je een einde aan je arbeidsovereenkomst. Je hebt dan geen baan meer en ook geen recht op loon. Je moet je dus goed afvragen wat je wil doen vanaf dat moment. Er zijn grofweg vier mogelijkheden:
- Je bent nog steeds ziek en wil na de beëindiging van je dienstverband een Ziektewetuitkering van het UWV ontvangen;
- Je bent niet meer ziek en wil na de beëindiging van je dienstverband een WW-uitkering van het UWV ontvangen;
- Je hebt geen uitkering nodig van het UWV want je hebt direct aansluitend een nieuwe, passende baan gevonden;
- Je hebt geen uitkering nodig van het UWV en je hebt ook geen nieuwe baan. Je gaat genieten van je vrije tijd.
Ziektewetuitkering
Ben je ziek en teken je tijdens de eerste 104 weken van je ziekteperiode een vaststellingsovereenkomst? Dan heb je na het eindigen van je dienstverband geen recht op een Ziektewetuitkering van het UWV. Je pleegt dan namelijk een benadelingshandeling door het recht op loon - dat je bij je werkgever hebt tijdens je ziekte - op te geven en de financiële consequenties daarvan af te wentelen op het UWV. Teken dus geen vaststellingsovereenkomst als je ziek bent en na het eindigen van de arbeidsovereenkomst een Ziektewetuitkering van het UWV wil ontvangen.
WW-uitkering
Een van de vereisten voor een WW-uitkering is dat je beschikbaar bent voor arbeid. Je moet dus daadwerkelijk aan het werk kunnen. Ben je ziek en daarom niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt? Dan kun je alleen om die reden al geen WW-uitkering krijgen. In veel gevallen wordt daarom afgesproken dat je je beter meldt. Werk je hieraan mee? Bedenk dan goed dat je met een WW-uitkering vier keer per vier weken moet solliciteren en passende arbeid moet accepteren als je dat aangeboden krijgt. De herstelmelding is dus niet alleen een formaliteit. Je moet ook daadwerkelijk aan het UWV laten zien dat je aan het werk kunt.
Het grootste risico in deze situatie doet zich voor wanneer blijkt dat je niet kunt voldoen aan de verplichtingen van de WW-uitkering en je je ziek meldt. Je ziekmelding wordt dan beoordeeld door een UWV-arts. Als die concludeert dat je in feite doorlopend ziek bent geweest, kan het maar zo zijn dat je geen recht op een WW-uitkering of een ZW-uitkering hebt. En dus zit je dan zonder inkomen.
Nieuwe baan
Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe, passende baan gevonden. Je hoeft je geen zorgen te maken over benadelingshandelingen of verwijtbare werkloosheid. En je kunt met een gerust hart de vaststellingsovereenkomst tekenen. Zorg er wel voor dat wanneer je een vast dienstverband had je je nieuwe dienstverband voor tenminste 26 weken aangaat. Doe je dat niet? Dan krijg je mogelijk problemen met het UWV als je binnen 26 weken werkloos wordt bij je nieuwe werkgever.
Vrije tijd
Wat heerlijk! Je gaat een nieuwe fase in met meer vrije tijd. Je wil geen uitkering aanvragen. Dus je hebt geen last van de eisen vanuit de WW en de Ziektewet. Ook in dit geval kun je daarom gerust een vaststellingsovereenkomst tekenen. Geniet ervan!
Persoonlijk advies?
Wil je precies weten welke mogelijkheden en risico’s er zijn in jouw situatie? Neem dan contact op met de advocaten en juristen van Brandmeester. Wij helpen je graag. Op onze website vind je nog veel meer informatie over de vaststellingsovereenkomst. Lees bijvoorbeeld deze blog over de voorwaarden waaraan een vaststellingsovereenkomst moet voldoen als je aanspraak wil maken op een WW-uitkering. Of deze blog als je meer uit je vaststellingsovereenkomst wil halen. Meer informatie over jouw rechten bij ontslag vind je hier.