Je bent al 104 weken ziek maar je hebt nog geen WIA-beslissing van het UWV ontvangen. Toch wil je werkgever het dienstverband al beëindigen en legt een vaststellingsovereenkomst aan je voor. Wat nu? Ben je verplicht daaraan mee te werken en is dat eigenlijk wel verstandig?
Wanneer is het verplicht?
Laten we voorop stellen dat je niet verplicht bent om mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst. Als je dit niet ziet zitten, kan de werkgever je niet dwingen een vaststellingsovereenkomst te tekenen.
Wanneer is het niet verstandig?
Er zijn situaties denkbaar waarin het niet verstandig is de vaststellingsovereenkomst te tekenen, zoals:
- je hoopt en verwacht dat het UWV zal vaststellen dat je geschikt bent voor je eigen werk.
- je hoopt en verwacht dat je op (korte) termijn voldoende zult herstellen om weer (aangepast) werk te doen bij je eigen werkgever.
- je hebt weinig arbeidsverleden en daardoor ook slechts een kort recht op een WW-uitkering of loongerelateerde WGA-uitkering. Dit betekent dat je er belang bij hebt om op korte termijn werk te vinden. Een dienstverband bij je werkgever kan daarbij helpen.
Stem je niet in met de vaststellingsovereenkomst? Dan kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Een WIA-beslissing is daarvoor namelijk geen vereiste.
Wanneer is het wel verstandig?
In andere situaties is het juist goed voorstelbaar dat je wél meewerkt aan de vaststellingsovereenkomst. Ook als er nog geen WIA-beslissing is genomen door het UWV. Bijvoorbeeld als je absoluut niet terug wilt naar deze werkgever, of als je zelf geen mogelijkheden ziet om bij deze werkgever nog werkzaamheden te verrichten. Dan kun je een vaststellingsovereenkomst tekenen.
Heeft het consequenties?
Het tekenen van een goede vaststellingsovereenkomst na 104 weken ziekte heeft geen consequenties voor jouw recht op een WW- of WIA-uitkering. Het is wel verstandig om door een specialist te laten controleren of de inhoud van de vaststellingsovereenkomst klopt en alle belangrijke dingen erin staan. Brandmeester kan je daarbij helpen.
Tip
Wacht totdat de 104 weken daadwerkelijk verstreken zijn. Tot 104 weken kan het UWV namelijk nog een loonsanctie opleggen aan de werkgever als deze onvoldoende aan jouw re-integratie heeft gedaan. Omdat je niet mag instemmen met de beëindiging van je dienstverband tijdens een loonsanctie, is het verstandig dit eerst af te wachten. Na 104 weken mag het UWV geen loonsanctie meer opleggen en kan een vaststellingsovereenkomst getekend worden.
Ben je nog geen 104 weken ziek en wil je meer weten over het tekenen van een vaststellingsovereenkomst? Lees dan ook deze blog eens.
Neem contact op