Een vaststellingsovereenkomst. Ook wel VSO, beëindigingsovereenkomst of settlement agreement genoemd. Maar wat is dit nou eigenlijk? En beter gezegd: wat moet je er mee?
Als je deze blog leest, is er waarschijnlijk iets gebeurd op je werk waardoor je werkgever je een dergelijke overeenkomst heeft aangeboden. Er kan in zo’n situatie heel veel op je af komen. Daarom is het belangrijk om je hier verder in te verdiepen. Met deze blog hoop ik je een flink stuk verder te helpen om te begrijpen wat deze overeenkomst nu eigenlijk is en wat het voor je kan betekenen.
Kort gezegd is een vaststellingsovereenkomst een overeenkomst waarin een werkgever en een werknemer onderling afspraken vastleggen. Zo’n overeenkomst kan vaak uitkomst bieden. De werkgever en de werknemer kunnen er goede afspraken mee maken over het beëindigen van een dienstverband. Dit is een situatie die veel gevolgen heeft voor beide partijen. Zorg daarom dat alle punten goed vastgelegd worden zodat beide partijen hier mee in kunnen stemmen.
Afspraken
Als werknemer kun je natuurlijk altijd je arbeidsovereenkomst opzeggen met inachtneming van de opzegtermijn. Daar is geen vaststellingsovereenkomst voor nodig. Maar een werkgever kan een arbeidsovereenkomst niet zomaar beëindigen. Die heeft daar een redelijke grond voor beëindiging voor nodig. Vervolgens kan hij of zij de rechter of het UWV dan om toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Je hebt daar als werkgever wel een goed opgebouwd dossier voor nodig. Maar dit is vaak niet het geval. Soms is het voor beide partijen gewoon beter om afscheid van elkaar te nemen of is er net niet voldoende dossier. In dat geval biedt een vaststellingsovereenkomst uitkomst. Hiermee kan je met je werkgever onderling afspraken maken.
Eén ding is hierbij heel belangrijk om te weten. Als je werkgever je een vaststellingsovereenkomst voorlegt, ben je niet verplicht om deze overeenkomst ook te tekenen. Samen met je werkgever maak je de afspraak om over te gaan tot beëindiging van je dienstverband. Dus hoef je alleen te tekenen als je ook volledig achter de overeenkomst staat. Niemand kan jou dwingen om je handtekening onder het contract te zetten.
Belangen
Om ervoor te zorgen dat je volledig achter de overeenkomst staat, adviseer ik je om contact op te nemen met een deskundige advocaat of jurist. Iemand die niet alleen controleert of alles juridisch klopt maar ook dat jouw belangen voldoende gewaarborgd worden. Ook al denk je misschien dat het beter is om uit elkaar te gaan en dat het wel goed zit, dan nog is het goed om iemand mee te laten kijken die hier veel verstand van heeft. In veel gevallen is een werkgever trouwens ook bereid om deze kosten op zich te nemen.
Doordat een vaststellingsovereenkomst een overeenkomst is waarbij beide partijen afspraken vastleggen, is het ook heel gebruikelijk dat je onderhandelt over de inhoud van de overeenkomst. Natuurlijk bekijk je welke ontslagvergoeding er wordt geboden en per wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt. Maar een vaststellingsovereenkomst kan zo veel meer omvatten.
Het is moeilijk om hier in het algemeen over te adviseren omdat iedere situatie weer anders is. Maar vaak is het goed om erover na te denken of je tussentijds nog werkt en wat er moet gebeuren als je eerder een nieuwe baan hebt. Soms kun je naast een vergoeding ook vragen om een budget voor outplacement. Maar onthoud: het is maatwerk. Dat iets niet gebruikelijk is of dat je collega het wel of niet gekregen heeft, betekent nog niet dat dit ook voor jouw specifieke situatie geldt. Het is daarom goed om na te denken over je eigen specifieke wensen en wat voor jou belangrijk is.
WW-uitkering
Daarnaast is het ook van belang dat je vaststellingsovereenkomst geen WW-uitkering in de weg staat. Zorg daarom dat je vaststellingsovereenkomst voldoet aan de eisen van het UWV. Het UWV toetst of je verwijtbaar werkloos bent geworden en mag altijd nog zelf onderzoek doen naar de achterliggende situatie. Verwoord zaken in de overeenkomst zo helder mogelijk zodat je zo min mogelijk risico loopt.
Al met al is mijn voornaamste advies om altijd contact op te nemen met een advocaat of jurist die jouw belangen behartigt. Hij of zij kan je situatie toetsen en kan voorkomen dat je je onder druk laat zetten door je werkgever.
Een vaststellingsovereenkomst heeft grote gevolgen voor je inkomen en je toekomst. Pak dit daarom goed aan. Vraag gerust advies aan een van de advocaten of juristen bij Brandmeester. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen. En… altijd tegen een vaste prijs.
Doe de checkMeer weten over wat je rechten zijn en welke stappen je moet ondernemen bij ontslag?