Tijdens je vakantie tóch werken? Dit zijn jouw rechten
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Advocaat
Een man met pensioen denkend aan zijn vakantie

Je keek lang uit naar je vakantie. Eindelijk kon je even alle drukte van je afschudden, lekker tijd doorbrengen met je gezin of gewoon heerlijk met een goed boek aan het strand liggen. Maar toen ging opeens de telefoon. Het was je werkgever, en hij vroeg of je tóch even iets kon oppakken. Je deed het, maar moest je daarop ja zeggen? Of had je het recht om dit te weigeren? Je leest het in deze blog.

Vakantie is wettelijk recht

Het is belangrijk om te weten dat vakantie een wettelijk recht is. In Nederland heb je als werknemer recht op een bepaald aantal vakantiedagen per jaar, afhankelijk van de afspraken in jouw arbeidsovereenkomst of cao. Het doel van vakantie is om te kunnen ontspannen en tot rust te komen en dus hoef je niet te werken.

Volgens de wet is je werkgever verplicht om je vakantie te laten opnemen en je tijdens deze periode behoor je niet te werken. Dit geldt ook als er zich een urgente situatie voordoet. Je vakantie is jouw tijd, en in principe mag je niet gestoord worden door werkverplichtingen.

Mag je tóch gestoord worden tijdens vakantie?

Hoewel de werkgever jou dus niet kan verplichten om te werken tijdens de vakantie, kunnen er situaties zijn waarin jouw manager je toch probeert te bereiken. Het kan verleidelijk zijn om even te helpen, vooral als je een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Maar, het is belangrijk om je grenzen te bewaken. Als je toestemt om tijdens je vakantie te werken, geef je eigenlijk toestemming om je vrije tijd te verstoren. Als je het tijdens die ene vakantie toestaat, vraagt de werkgever het misschien tijdens een volgende vakantie weer. En voor je het weet ontstaat er een gewoonte die je niet wilt.

Een uitzondering kan zijn als er een hele dringende, onvoorziene noodsituatie is en jij de enige persoon bent die het probleem kan oplossen. In dat geval kun je overwegen om in te springen, maar dit moet dan wel echt de uitzondering zijn, niet de regel.

Gevolgen van werken tijdens je vakantie

Als je ervoor kiest om toch te werken tijdens je vakantie, dan verlies je een deel van de tijd die bedoeld was voor rust en herstel. Dit kan op de lange termijn leiden tot vermoeidheid en zelfs burn-out. Daarnaast kan je recht hebben op compensatie. Je kunt bijvoorbeeld overleggen met je werkgever om de gewerkte uren of dagen een later moment alsnog op te nemen. Maar dat moet natuurlijk geen gewoonte worden.

Hoe geef je je grenzen aan?

Het kan lastig zijn om nee te zeggen tegen je werkgever, vooral als je bang bent voor de mogelijke gevolgen. Toch is het belangrijk om duidelijk te communiceren dat je vakantie hebt en dat je niet beschikbaar bent om te werken. Je kan dit al van tevoren aangeven door bijvoorbeeld een autoreply in te stellen op je e-mail en je werktelefoon uit te schakelen. Als je dan toch benaderd wordt, dan kan je vriendelijk maar duidelijk aangeven dat je met vakantie bent en dat je pas weer beschikbaar bent als je terug komt.

Bewaak de balans

Je hebt het recht om nee te zeggen en om lekker te genieten van je vakantie zonder onderbrekingen door jouw werk. Laat je niet onder druk zetten tijdens je vrije tijd, tenzij er sprake is van een echte noodsituatie die jouw directe aandacht vereist. Uiteindelijk gaat het erom dat je weer opgeladen terugkomt van je vakantie, zodat je met frisse energie je werk kan hervatten.

Zorg ervoor dat je de balans bewaakt tussen werk en privé en gun jezelf die welverdiende rust. Dat is niet alleen goed voor jou, maar uiteindelijk ook in het belang van je werkgever.

Persoon die de online check doet

Vraag ons advies

Loop je nou zelf tegen zo’n dilemma aan, vraag dan advies bij BrandMR. Bij BrandMR nemen we de tijd voor jou en je verhaal. Als je wilt, kunnen we onderhandelen met de werkgever om tot een oplossing te komen of als het nodig is zelfs procederen.

Meer informatie

Lees ook

jesse-orrico-IdjxBF_StBk-unsplash.jpg

Bijbeunen in een bijbaan is sinds 1 augustus vaker toegestaan

Werk en inkomen | Concurrentiebeding | Arbeidsrecht | Nevenwerkzaamheden
Danielle van den Bergh-Beck
pexels-pixabay-278430.jpg

QR-check op het werk. Maar wat als ik dat niet wil?

Werk en inkomen | QR-code | Controle | Op het werk | Zorgplicht
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Fout UWV (square)

Te lage uitkering door fout UWV? Meld je aan voor de herstelactie

Werk en inkomen | UWV | Bezwaar | WIA-uitkering
Natascha Schenk
Aankoop met gebrek (square)

Aankoop met een gebrek? Wettelijke garantie en het bewijsvermoeden kunnen jou helpen!

Aankopen en geld | aankoop | bewijsvermoeden | garantie
Paul Heering
Kledingvoorschriften (square)

Kledingvoorschriften op werk: wat mag jouw werkgever wel en niet voorstellen?

Werk en inkomen | kantoor | Kledingvoorschriften | Instructierecht
Natasja van Mourik

Doe de check