Als advocaat bij Brandmeester ben ik natuurlijk altijd op de hoogte van de laatste jurisprudentie. Soms lezen uitspraken van een rechter als een spannend boek of doen ze denken aan een film. Onlangs deed een kantonrechter in Amsterdam een uitspraak in een ontslagzaak waarbij een inkijkje werd gegeven hoe het er aan toe kan gaan op de Amsterdamse effectenbeurs. Wolf of Wallstreet was het eerste dat in mij opkwam.
Bij een groot Amsterdams effectenhuis zijn de beurshandelaren bijna uitsluitend mannen. Het gaat om hoog opgeleide jonge mensen, vaak expats die ver van huis zijn. Zij werken volgens de rechter in een high energy omgeving en presteren dagelijks onder grote druk. De risico’s zijn hoog en de beloningen zijn groot. Naast een ruim basissalaris kunnen deze traders jaarlijks tonnen aan bonussen binnenhalen. Er heerst dan ook een echte cultuur van work hard, play hard.
Testosteron
Bij lezing van de uitspraak blijkt dat de werkcultuur wel heel erg door testosteron wordt bepaald. Zo worden er als een van de beurshandelaren scoort op de werkvloer op luide toon fragmenten van seksueel getinte popliedjes (Jerk it out, Sexylady en Bitch2) afgespeeld. Ook maken de mannen seksuele gebaren. Bij trainingen (morning markets) wordt er als oefening gehandeld in dickpics, salarissen van pornosterren en dure bh’s. Op bedrijfsborrels wordt extreem veel alcohol genuttigd en na bedrijfsuitjes eindigen de beurshandelaren en zakenrelaties meer dan eens in een stripclub. Wie Leonardo DiCaprio in de film Wolf of Wallstreet heeft gezien, krijgt hier vast een beeld bij.
Een van de weinige vrouwelijke beurshandelaren (in een team van 45 traders is zij de enige vrouw) trekt dit op den duur niet meer. Waar zij zich in het begin nog wel staande weet te houden in deze mannenwereld gaat dit haar steeds meer moeite kosten. Zij neemt steeds meer afstand, gaat niet meer naar bedrijfsuitjes en heeft minder contact met haar collega’s. Hoewel zij vanaf 2018 meerdere keren haar beklag doet over deze vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur krijgt zij in haar functioneringsverslagen kritiek op het feit dat ze geen teamplayer is.
Ontslagprocedure
Dan opent deze vrouwelijke werknemer de aanval, begint zelf een ontslagprocedure en eist daarbij een hoge extra ontslagvergoeding nu haar werkgever niet voor een veilige werkomgeving heeft gezorgd.
Wolf of Wallstreet speelde in de jaren ‘80 en ’90 van de vorige eeuw. Dat dergelijke omgangsvormen in 2021 (zeker sinds MeToo) echt niet meer kunnen, vond ook de Amsterdamse kantonrechter. De rechter oordeelde letterlijk ‘dat naar hedendaagse maatstaven geen enkele werkgever het zich kan permitteren om een dergelijke situatie lang te laten voortbestaan’.
Extra ontslagvergoeding
Volgens de kantonrechter had de werkgever - die wist van deze cultuur maar daar onvoldoende aan deed - ernstig verwijtbaar gehandeld richting de werkneemster. Dat leverde de vrouwelijke beurshandelaar naast de wettelijke transitievergoeding een extra ontslagvergoeding op van € 350.000,-. Ook kwam het concurrentiebeding van de werkneemster hierdoor te vervallen.
Elke ontslagzaak is uniek en deze uitspraak laat zien dat het heel belangrijk is om de rechter te informeren over alle omstandigheden en details die zich hebben voorgedaan op de werkvloer. Bij Brandmeester nemen we dan ook uitgebreid de tijd voor jou en je verhaal. We doen er vervolgens alles aan om een maximaal resultaat te verkrijgen. Via onze website kun je de check doen om te zien of we je kunnen helpen. Hierna kan je door naar de volgende stap voor een persoonlijk advies. Doordat onze kosten van te voren vast staan, weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.