Ziek of niet ziek. Dat is de vraag
Hélène de Graaf-de Waard
Hélène de Graaf-de Waard
Advocaat

Je bent ziek. Op zich al vervelend genoeg. Maar er zijn ook situaties denkbaar waarin je naast je ziekte ook nog eens onenigheid met je werkgever krijgt. Dit doet zich bijvoorbeeld voor wanneer je werkgever het niet eens is met je ziekmelding. Sta je dan machteloos, moet je achterover leunen of juist in actie komen? Wat kan je in dat geval het beste doen?

ZIEKMELDING

Om te beginnen is het belangrijk dat je je direct ziek meldt bij je werkgever. Volg daarbij nauwkeurig de regels die gelden voor ziek melden. Deze regels zijn te vinden in je arbeidsovereenkomst, het bedrijfsreglement of je cao-overeenkomst. Vaak is bepaald waar, bij wie en voor welk tijdstip je je ziek moet melden.

ROL BEDRIJFSARTS

Je werkgever mag niet op de stoel van de bedrijfsarts gaan zitten en je ziekmelding weigeren. Hetzelfde geldt voor de casemanager. Alleen een bedrijfs- of verzekeringsarts mag bepalen of je wel of niet kunt werken vanwege je gezondheidsklachten. Je werkgever kan twijfelen aan je ziekmelding of je gewoonweg niet geloven. Maar hij moet in dat geval altijd een bedrijfsarts inschakelen. De bedrijfsarts oordeelt vervolgens of je wel of niet te ziek bent om te kunnen werken en of je eventueel ander werk kunt doen.

Wat doe je wanneer je werkgever zich niet aan de regels houdt, je ziekmelding niet accepteert en geen bedrijfsarts inschakelt? Geen nood aan de man. Om te beginnen kan je een e-mail of WhatsApp bericht (of zelfs een ouderwetse brief) sturen naar je werkgever. Hierin vraag je je werkgever om de ziekmelding te accepteren. In je bericht vermeld je dat je werkgever niet mag bepalen of je ziek bent maar dat de bedrijfsarts dit moet beoordelen. In je brief vraag je ook om een uitnodiging door de bedrijfsarts.

Als je verzoek wordt geaccepteerd en je vervolgens een uitnodiging ontvangt van de bedrijfsarts, is de eerste hobbel genomen. Wanneer de bedrijfsarts tot het oordeel komt dat je ziek bent, is de zaak duidelijk. Een tweede hobbel doet zich voor wanneer de bedrijfsarts tot het oordeel komt dat je niet ziek (genoeg) bent maar geheel of gedeeltelijk kan werken. Terwijl jij van mening bent dat je daartoe echt niet in staat bent.

SANCTIE

Ook in dit geval is het weer van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Je bent het immers niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts. Niets doen is zeker geen optie. Je werkgever zal je namelijk vragen om te komen werken. Als je aan dit verzoek geen gehoor geeft, kan de werkgever je loon stopzetten op het moment dat je niet komt werken. De werkgever volgt in dat geval het advies van de bedrijfsarts op en jij zal actie moeten ondernemen om aan te tonen dat de bedrijfsarts het verkeerd heeft ingeschat.

DESKUNDIGENOORDEEL UWV EN SECOND OPINION BIJ ANDERE BEDRIJFSARTS

Als niets doen geen optie is, wat kan je dan wel doen? Wanneer je het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts zijn er meerdere oplossingen. Zo kan je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV of kan je op kosten van je werkgever een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts.

Als je in dit stadium zit en de werkgever en de bedrijfsarts willen dat je toch komt werken, dan is het hoog tijd voor goed juridisch advies van Brandmeester. Wij hebben veel ervaring met ziekte en arbeidsconflicten en weten precies wanneer je het beste voor een second opinion van een andere bedrijfsarts kan gaan of beter bij een arts van het UWV kunt aankloppen. Ook kunnen wij als je wilt een brief aan je werkgever sturen. Om voor je belangen op te komen en een loonstop te voorkomen of om te onderhandelen voor een blijvende oplossing.

Bij BrandMR zijn we eerlijk. Als we vinden dat je geen goede zaak hebt, zullen we dat altijd tegen je zeggen. Ook bepaal jij zelf welke volgende stap je zet en weet je van te voren precies wat dat gaat kosten.

Lees ook

arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | opleidingskosten | mediation
Hélène de Graaf-de Waard
coversquare_studiekostenbeding_square

Studiekostenbeding: Begrijp jij het nog?

Werk en inkomen | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | opleidingskosten
Hélène de Graaf-de Waard
Hélène de Graaf-de Waard
Hélène de Graaf-de Waard
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans
Blokker en Stella (square)

Blokker heeft surseance van betaling gekregen, Stella heeft het aangevraagd, wat betekent dit voor jou?

Aankopen en geld | betaling | winkel | faillissement
Floris van der Weijden
Autodealer (square)

Veel autoverkopers negeren onterecht de wettelijke garantie

Aankopen en geld | garantie | Auto
Floris van der Weijden

Doe de check 088 018 84 05