Transitievergoeding in de IT-sector

Alles wat je moet weten

  • Bereken: Hoeveel heb je recht op?
  • Onderhandel: Verhoog je vergoeding
  • Ontslagrecht: Deskundige ondersteuning

Ben je werkzaam in de IT-sector en dreigt er een ontslag? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding helpt je om de periode tussen je ontslag en je volgende baan te overbruggen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de transitievergoeding in de IT-sector.

De termen 'ontslagvergoeding' en 'transitievergoeding' worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een klein verschil. De transitievergoeding is de wettelijke vergoeding die je ontvangt bij ontslag. De ontslagvergoeding kan een extra vergoeding zijn die je van je werkgever ontvangt, bovenop de transitievergoeding. De ontslagvergoeding is niet wettelijk verplicht, maar kan in de cao of in jouw arbeidscontract geregeld zijn.

Reële transitievergoeding in de IT-sector

MBK illustratie aankopen en contracten


De hoogte van een reële transitievergoeding in de IT-sector hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Je salaris: Een functie zelf heeft geen invloed op de transitievergoeding. Het daaraan gekoppelde salaris wel. Als je een hogere functie hebt, dan heb je doorgaans een hoger salaris en dan bouw je dus meer transitievergoeding op.
  • De duur van je dienstverband: Ervaring zelf heeft geen invloed op de hoogte van de transitievergoeding. Hoelang je in dienst bent wel. Per dienstjaar bouw je als het ware transitievergoeding op.

In de IT-sector is het gebruikelijk om een transitievergoeding te bedingen die gelijk is aan 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar, met een maximum van € 94.000,- bruto in 2024. Echter, in sommige cao's of arbeidscontracten kan een hogere vergoeding geregeld zijn.

Tips als je gaat onderhandelen

  • Zorg dat je goed voorbereid bent. Doe onderzoek naar de cao van jouw sector en de gebruikelijke vergoedingen in jouw functie.
  • Weet wat je wilt. Bepaal wat je een reële vergoeding vindt en stel prioriteiten.
  • Wees assertief. Kom op voor je belangen, maar wees ook bereid om compromissen te sluiten.
  • Blijf professioneel. Houd de onderhandeling zakelijk en respectvol.
  • Wees geduldig. Het kan zijn dat de onderhandeling wat tijd kost.

Juridische stappen

Als je het niet eens bent met de hoogte van je transitievergoeding, kun je juridische stappen ondernemen. Je kunt een advocaat inschakelen om je te helpen bij het beoordelen van de geldigheid van het ontslag. Zo kunnen wij bijvoorbeeld bij ontvangst van een vaststellingsovereenkomst deze voor jou juridisch toetsen en de hoogte van jouw transitievergoeding in kaart brengen.

Veelgestelde vragen over een Transitievergoeding

Je kunt jouw transitievergoeding berekenen op de website van de Rijksoverheid.

De hoogte van de transitievergoeding in de cao is van toepassing, tenzij deze lager is dan de wettelijke vergoeding. In dat geval heb je recht op de wettelijke minimumvergoeding.

Schakel dan onze hulp in. Wij zullen de werkgever (schriftelijk) verzoeken om alsnog te betalen. Indien nodig kunnen we naar de rechter stappen.

Ja, je hebt recht op WW na ontvangst van een transitievergoeding. De hoogte van je WW-uitkering kan echter worden beïnvloed door de hoogte van je transitievergoeding.

Er is geen wettelijke termijn waarbinnen je een nieuwe baan moet zoeken. De tijd die je hebt om een nieuwe baan te zoeken hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je vaardigheden en je ervaring.

doe de check

Waar kunnen we je bij helpen?

Doe de online check. Zo weet je binnen één minuut of BrandMR je verder kan helpen.

Doe de check