
Als je ziek bent en je werkgever biedt je een vaststellingsovereenkomst (VSO) aan, is het belangrijk om goed te begrijpen wat de gevolgen hiervan zijn. Een vaststellingsovereenkomst is een beëindigingsovereenkomst tussen werkgever en werknemer, maar bij ziekte zijn er extra risico’s. Dit komt doordat je tijdens ziekte recht hebt op loondoorbetaling en ontslagbescherming. Op deze pagina leggen we uit wat een vaststellingsovereenkomst bij ziekte inhoudt, wanneer je er goed aan doet om te tekenen en wanneer je beter kunt wachten.
Meer weten over wat een vaststellingsovereenkomst is? Bekijk onze uitgebreide uitleg hier:
Wat is een vaststellingsovereenkomst?Wat is een vaststellingsovereenkomst bij ziekte?
Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst waarin jij en je werkgever afspreken dat het dienstverband eindigt met wederzijds goedvinden. Dit betekent dat er geen ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter nodig is.
In de wet is vastgelegd dat een werkgever een zieke werknemer niet zomaar mag ontslaan. Tijdens de eerste twee jaar van ziekte geldt er een opzegverbod en moet de werkgever het loon doorbetalen. Toch komt het voor dat werkgevers een zieke werknemer vragen om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen.
Twijfel je of jouw werkgever dit mag doen? Lees meer over jouw rechten als werknemer:
Waarom moet je voorzichtig zijn met een vaststellingsovereenkomst bij ziekte?

Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte kan grote gevolgen hebben voor je inkomen en uitkeringen.
- Geen recht op een Ziektewet-uitkering
Wanneer je zelf akkoord gaat met ontslag, beoordeelt het UWV of je verwijtbaar werkloos bent. Dit kan betekenen dat je geen recht hebt op een Ziektewet-uitkering. - Problemen met een WIA-uitkering
Als je langer dan twee jaar ziek bent, kun je een WIA-uitkering aanvragen. Maar als je eerder een vaststellingsovereenkomst tekent en er een periode ontstaat waarin je geen inkomen hebt, kan dit gevolgen hebben voor je WIA-rechten.
Wil je weten hoe dit zit? Lees hier verder:
Gevolgen VSO en WIAWanneer kan een vaststellingsovereenkomst wél een goede optie zijn?
In sommige gevallen kan het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst juist in je voordeel werken. Dit is met name zo wanneer je de volledige periode van twee jaar ziekte hebt doorlopen en je werkgever geen loon meer hoeft te betalen.
Na deze twee jaar stopt de loondoorbetaling en beoordeelt het UWV of je recht hebt op een WIA-uitkering. Als je werkgever dan een vaststellingsovereenkomst aanbiedt met een financiële vergoeding, kan dit een verstandige keuze zijn. Toch blijft het belangrijk om de inhoud van de overeenkomst goed te laten controleren.
Wil je een vaststellingsovereenkomst laten controleren? Bekijk hoe wij kunnen helpen:
Waar moet je op letten in een VSO bij ziekte?

Voordat je een vaststellingsovereenkomst tekent, is het belangrijk om de volgende punten goed na te kijken:
- Einddatum
De einddatum moet pas ingaan nadat de wettelijke loondoorbetalingsverplichting van de werkgever is geëindigd. - Financiële regeling
Zorg ervoor dat de overeenkomst duidelijk vermeldt wat je krijgt, zoals de transitievergoeding of een andere ontslagvergoeding.
- Geen verwijtbare werkloosheid
De overeenkomst moet expliciet aangeven dat het ontslag niet jouw schuld is, zodat het UWV je recht op uitkering niet kan weigeren. - Opzegtermijn
De opzegtermijn moet kloppen en aansluiten bij de wettelijke regels. - Re-integratieverplichting
Controleer of er afspraken zijn over je re-integratie en wat er gebeurt als je gedeeltelijk herstelt.
Meer weten over onderhandelen bij ontslag? Lees hier verder:
Wat als je niet tekent?
Als je niet tekent, blijf je in dienst en blijft je werkgever verplicht om je loon door te betalen tot de maximale termijn van twee jaar. Na deze periode beoordeelt UWV of je recht hebt op een WIA-uitkering. Dit kan een veiligere route zijn dan het vrijwillig beëindigen van je dienstverband.
Werkgevers kunnen druk uitoefenen om je toch een VSO te laten tekenen, maar je bent nooit verplicht om akkoord te gaan. Als je twijfelt, is het altijd beter om juridisch advies in te winnen.
Lees hier meer over wat te doen bij ontslag:
Meer weten?
Wil je meer weten over vaststellingsovereenkomsten en ontslag bij ziekte? Bekijk dan onze andere artikelen: