Soorten arbeidsvoorwaarden
We onderscheiden de volgende arbeidsvoorwaarden:
- Primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, vakantiegeld en vrije dagen;
- Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling, een leaseauto, een laptop en onkostenvergoedingen.
Juridisch gesproken zijn je werktijden en de vestiging waar je werkt geen arbeidsvoorwaarden. Maar ze worden wel zo beoordeeld als een werkgever deze wil wijzigen.
Eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden
Misschien is er in je arbeidsovereenkomst een bepaling opgenomen waarin staat dat je werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig mag wijzigen: een zogenaamd eenzijdig wijzigingsbeding. Maar volgens de wet mag een werkgever de arbeidsvoorwaarden alleen wijzigen op grond van dit beding als hij daarvoor een zwaarwegender belang heeft dan jij als werknemer.
Op basis van het eenzijdig wijzigingsbeding kan vaak worden beoordeeld of een werkgever een collectieve arbeidsvoorwaarde kan wijzigen. Bijvoorbeeld een leaseautoregeling of pensioenregeling die op alle werknemers van toepassing is. Met name als de wijziging financiële gevolgen heeft voor de werknemer moet de werkgever goede argumenten hebben om deze collectieve arbeidsvoorwaarde te kunnen wijzigen.
Geen eenzijdig wijzigingsbeding
Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, kan een werkgever soms toch de arbeidsvoorwaarden wijzigen. De werkgever zal dan een beroep doen op de normen van goed werknemerschap.
In de praktijk is een eenzijdige wijziging van primaire arbeidsvoorwaarden bijna nooit mogelijk. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen – afhankelijke van de feiten en omstandigheden - soms wel gewijzigd worden. Wel kan een werkgever op grond van goed werknemerschap meestal van je verlangen dat je akkoord gaat met andere werktijden of een wijziging van je werklocatie.
Wijzigingen van je werktijden of werkplek
De rechtspraak verwacht van werknemers vaak veel flexibiliteit. Als je op andere tijden moet gaan werken, zal je daar meestal akkoord mee moeten gaan. Dat geldt ook voor ergens anders werken. Je werkgever moet hierbij wel rekening houden met je belangen, zoals je privésituatie en je reistijd.
Ook als je functie verandert door een reorganisatie of andere omstandigheden wordt er van jou als werknemer veel flexibiliteit verwacht. Meestal zal je akkoord moeten gaan met andere werkzaamheden. Maar je verantwoordelijkheden mogen dan niet ingrijpend veranderen. Soms moet je ook weleens een heel andere functie accepteren. Maar je werkgever mag dan niet zomaar ook je salaris of je arbeidsvoorwaarden veranderen.
Als je werkgever niet tevreden over je is, wil hij je wellicht in een andere - meestal lagere - functie plaatsen. Maar dit is alleen mogelijk als er een dossier aanwezig is waaruit blijkt dat je inderdaad niet goed functioneert.
Elke zaak is weer anders
Feitelijk zal je als werknemer meestal akkoord moeten gaan met wijzigingen die geen financiële gevolgen hebben. Maar je hoeft zeker niet zomaar in te stemmen met een wijziging die wél financiële consequenties voor je heeft. Of je werkgever je functie eenzijdig mag wijzigen, hangt af van alle feiten en omstandigheden van het geval. Elke zaak is weer anders en moet individueel bekeken worden.
Laat BrandMR je verder helpen
Ben je het niet eens met een wijziging in je arbeidsvoorwaarden? Of vraag je je af of je functiewijziging wel terecht is? Neem dan contact op met Brandmeester. Een van onze deskundige arbeidsrechtadvocaten kan je ongetwijfeld adviseren en verder helpen.