WANNEER VAN TOEPASSING?
Stel, de tegenpartij beroept zich op de algemene voorwaarden en jij hebt ze niet doorgelezen. Dan kan het zo zijn dat deze toch van toepassing zijn op de overeenkomst. Het is namelijk niet noodzakelijk dat je daadwerkelijk kennis hebt genomen van de inhoud. Weten dat ze bestaan, waar je ze kan inzien en dat ze onderdeel uitmaken van de overeenkomst nog voordat je de overeenkomst sluit, is al genoeg om ze van toepassing te laten zijn. De verkoper hoeft niet te controleren dat je ze ook daadwerkelijk gelezen hebt. Het gaat erom dat de mogelijkheid bestond om ze te kunnen inzien voordat je de overeenkomst sloot. De algemene voorwaarden zijn dus al snel van toepassing.
ONREDELIJK BEZWAREND
Soms beroept de verkoper zich op een bepaling in de algemene voorwaarden die onredelijk bezwarend is. Onredelijk bezwarend houdt in dat de bepaling te ver strekt en het niet redelijk is om de contractpartij hier aan te houden. De wetgever heeft een zwarte lijst van bepalingen samengesteld die per definitie onredelijk bezwarend en dus niet geldig zijn. Daarnaast is een grijze lijst opgesteld waarvan de wetgever vermoedt dat ze onredelijk bezwarend zullen zijn.
Als blijkt dat een bepaling onredelijk bezwarend is, kan de verkoper je niet houden aan deze bepaling. Lees je contract goed door en treed in gesprek met de verkoper. Had je niet kunnen weten dat de algemene voorwaarden verbonden waren aan de overeenkomst? Of beroept de verkoper zich op een bepaling waarvan je vermoedt dat deze onredelijk bezwarend is? Schakel dan Brandmeester in.
Een van onze kundige advocaten die alles weten van consumentenrecht kan je ongetwijfeld goed bijstaan. Doe de gratis online check en kijk of Brandmeester je kan helpen. En natuurlijk doen we dit altijd voor een vaste prijs.