De wereld staat niet stil. Dus ook niet voor Brandmeester. Op deze pagina vertellen onze medewerkers over nieuwe ontwikkelingen in het recht en over zaken die blijvend actueel zijn.
Ontslag op staande voet is zeer ingrijpend en mag daarom niet zomaar worden gegeven. De wet stelt dan ook hoge eisen aan dit type ontslag. In de rechtspraak wordt zeer streng gecontroleerd of aan deze eisen is voldaan. De reden is dat de gevolgen voor een werknemer die op staande voet is ontslagen erg groot zijn. Naast dat je direct je baan verliest, kom je ook niet in aanmerking voor de WW of voor de transitievergoeding.
Lees meerNa een geslaagd BrandMR event vorig jaar, waren we donderdag 10 oktober terug in het Philips Stadion van PSV met een diverse groep ondernemers om kennis en ervaringen te delen. Het thema: 'hoe houd je je bedrijf gezond?'.
Lees meerJe hoopt het als ondernemer nooit mee te maken, maar het kan gebeuren dat het financieel niet goed gaat met je bedrijf en je het moeilijke besluit moet nemen te stoppen. Juridisch heet dat ontbinden. Er zijn verschillende manieren waarop de onderneming ontbonden kan worden. In deze blog ga ik in op één van die manieren, de turboliquidatie. Wat is de turboliquidatie, wanneer kun je het gebruiken en wat is het verschil met een faillissement?
Lees meerAls je een WIA-uitkering aanvraagt, bekijkt het UWV of je 104 weken ziek bent geweest. Dat is namelijk een van de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Maar waar kijkt het UWV dan naar? Is de eerste ziektedag die de bedrijfsarts heeft vastgesteld leidend?
Lees meerVanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst intensiever handhaven op de zogenaamde schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat je je presenteert als zelfstandige, terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Ben jij zzp'er of werk je ermee? In deze blog vertellen we je welke stappen je de komende maanden moet nemen.
Lees meerAls ondernemer weet je hoe belangrijk het is je bedrijf te beschermen tegen het verlies van waardevolle kennis en klanten. Het concurrentiebeding is daarvoor een belangrijk instrument. De afgelopen jaren is er toenemende kritiek gekomen op dergelijke bedingen voor werknemers, vooral in het tijdperk van carrièreflexibiliteit. Om die reden heeft de overheid het wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding geïntroduceerd. Wat houdt dit wetsvoorstel precies in en wat betekent het voor jou als werkgever?
Lees meerJe maakt het ongetwijfeld mee; je hebt met een ander bedrijf een betalingstermijn afgesproken, maar in die periode komt de wederpartij niet over de brug met het bedrag. Je stuurt ze nog een reminder. Ook dat helpt niet. In dat geval kun je een incassotraject starten. Een effectieve manier om jouw geld alsnog te ontvangen en tegelijkertijd de goede relatie met het andere bedrijf in stand houden.
Lees meerAlgemene voorwaarden zijn voor een ondernemer een waardevol instrument. Daarin kun je standaard-afspraken vastleggen voor een product dat je verkoopt of een dienst die je levert. Denk aan afspraken over de betaling, garantie of aansprakelijkheid. Je maakt op voorhand duidelijk onder welke voorwaarden je zaken doet. Maar wat zet je nou niet in algemene voorwaarden?
Lees meerOndernemingen zijn er in alle soorten en maten. Als de onderneming een rechtspersoon is, zoals een B.V., N.V., vereniging of stichting, dan is de bestuurder daarvan meestal niet persoonlijk aansprakelijk voor de schadelijke handelingen van de onderneming. Er zijn situaties waarin de bestuurder van een rechtspersoon wél persoonlijk aansprakelijk is. In juridische termen heet dit bestuurdersaansprakelijkheid.
Lees meer