Blog

De wereld staat niet stil. Dus ook niet voor Brandmeester. Op deze pagina vertellen onze medewerkers over nieuwe ontwikkelingen in het recht en over zaken die blijvend actueel zijn.

Meerwerk (square)

door Jeroen Bakker

BrandMR | Geschil, aannemer, betaling

Meerwerk: moet mijn klant wel of niet betalen?

Het is een van de meest voorkomende discussies die ik in de praktijk voorbij zie komen. Is een opdrachtgever verplicht het meerwerk te betalen wat door de aannemer in rekening wordt gebracht? Vaak blijkt dat lastig als de klant het er niet mee eens is. Als aannemer moet je namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je succesvol aanspraak kan maken op betaling van meerwerk. We zetten het voor je op een rijtje.

Lees meer
Schade aannemer (square)

door Robin van Beem

BrandMR | Aansprakelijkheid, Gebreken, aannemer

Is een aannemer altijd verantwoordelijk voor schade die hij maakt?

Als er gebouwd wordt, ontstaat er weleens schade. Soms raakt een aannemer bij graafwerkzaamheden een ondergrondse kabel of leiding. Of er ontstaat door de werkzaamheden schade aan het pand waaraan hij werkt of het pand van de buren. Wanneer ben je daar als aannemer aansprakelijk voor?

Lees meer
Aansprakelijkheid aannemer (square)

door Jeroen Bakker

BrandMR | Aansprakelijkheid, Gebreken, aannemer

De aansprakelijkheid van de aannemer ná oplevering

Sinds 1 januari 2024 is de wetgeving over de aansprakelijkheid van een aannemer na de oplevering van werk aangepast. Deze nieuwe wet is van toepassing op alle aanneemovereenkomsten die zijn gesloten op of na de ingangsdatum van de wet. De eerste geschillen die onder het nieuwe recht vallen beginnen op te komen. Goed om dus nog even onder elkaar te zetten hoe de aansprakelijkheid van de aannemer ná oplevering voorheen geregeld was en wat er is veranderd.

Lees meer
zzp en loondienst (square)

BrandMR | zzp'ers, arbeidsovereenkomst, loondienst

Zzp en loondienst combineren: wat zijn de mogelijkheden?

Het combineren van werk als zelfstandig ondernemer (zzp’er) met een loondienstverband is een interessante optie voor veel professionals. Het kan zorgen voor een stabiele inkomstenbron uit loondienst, terwijl je de vrijheid behoudt om eigen projecten op te pakken als zzp’er. Maar wat zijn de mogelijkheden, en waar moet je juridisch gezien op letten? In deze blog nemen we de belangrijkste aandachtspunten door.

Lees meer
Overeenkomst van opdracht opzeggen (square)

door Jeroen Bakker

BrandMR | opdrachtovereenkomst, overeenkomst, contract

Overeenkomst van opdracht opzeggen: hoe pak je dat aan?

Als ondernemer sluit je vrijwel dagelijks overeenkomsten met andere partijen. Daarbij is het niet te voorkomen dat je ook regelmatig contracten moet opzeggen. Het is belangrijk om dit op een juiste manier te doen om conflicten in de toekomst te voorkomen. Deze blog gaat over het opzeggen van de overeenkomst van opdracht, zowel door de opdrachtgever als door de opdrachtnemer. Omdat niet iedere overeenkomst een overeenkomst van opdracht is, leg ik eerst uit wat het precies is. Daarna ga ik in ga op de verschillende manieren en regels van opzegging.

Lees meer
Ontslag tijdens ziekte (square)

BrandMR | UWV, Ziekte, Ontslag

Ontslag tijdens ziekte: wat zijn de regels?

Het onderwerp ontslag tijdens ziekte roept vaak vragen op. De wet stelt strenge eisen aan het ontslag van een zieke werknemer om zowel de werknemer als de werkgever te beschermen. In deze blog bespreken we de belangrijkste wettelijke regels en procedures rondom ontslag tijdens ziekte. Inclusief de rechten van werknemers en de verplichtingen van werkgevers.

Lees meer
Flexibele arbeidscontracten (square)

BrandMR | Werkgever, arbeidsovereenkomst

Flexibele arbeidscontracten: voor- en nadelen voor werkgevers

Flexibele arbeidscontracten, zoals nulurencontracten en tijdelijke contracten, bieden werkgevers de mogelijkheid om hun personeelsbestand aan te passen aan wisselende bedrijfsomstandigheden. Deze contracten kunnen voordelen bieden, maar er kleven ook juridische risico’s aan. In deze blog bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van flexibele arbeidscontracten voor werkgevers.

Lees meer
minimum uurtarief ZZP (square)

Werk en inkomen | Transitievergoeding, Werkgever, Aanzegplicht

Minimum uurtarief voor zzp’ers in 2025: wat verandert er?

Het gemiddelde uurtarief van alle zzp’ers in Nederland over 2024 was €81, exclusief btw. Gemiddeld factureerden de zzp’ers 27 uur per week aan hun opdrachtgevers. Maar er bestaan grote verschillen, afhankelijk van de branche en het opleidingsniveau. Met het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR) komt een minimumuurtarief van €33 in zicht. Dit voorstel kan grote gevolgen hebben voor zzp’ers en opdrachtgevers, vooral bij lage tarieven. In deze blog lees je wat dit betekent en hoe je je kunt voorbereiden.

Lees meer
Aanzegging bij voorbaat (square)

Werk en inkomen | Transitievergoeding, Werkgever, Aanzegplicht

Aanzegging bij voorbaat: wat betekent dit voor werkgevers?

In mijn praktijk zie ik vaak tijdelijke arbeidsovereenkomsten waarin het aanzegbeding is opgenomen. De werkgever laat de werknemer hiermee weten dat het tijdelijk contract niet wordt verlengd (‘aanzegging bij voorbaat’). Wat het precies inhoudt en waar je als werkgever rekening mee moet houden, vertel ik in deze blog.

Lees meer
Driehoeksverhouding (square)

BrandMR | Werkgever, arbeidsovereenkomst, werknemer

Driehoeksverhouding op het vakantiepark: wat moet je als werkgever dan doen?

Stel je voor: je bent eigenaar van een vakantiepark en één van je medewerkers krijgt een relatie met een bewoonster. Dat kan behoorlijk ingewikkeld worden. Al helemaal als de partner van de bewoonster erachter komt en bij je komt klagen. Kun je je medewerker in dat geval op non-actief stellen/schorsen?

Lees meer

Doe de check