Driehoeksverhouding op het vakantiepark: wat moet je als werkgever dan doen?
Anne van Glabbeek
Anne van Glabbeek
Manager zakelijk - Advocaat
Zuiver-Kwaliteit4.png

Stel je voor: je bent eigenaar van een vakantiepark en één van je medewerkers krijgt een relatie met een bewoonster. Dat kan behoorlijk ingewikkeld worden. Al helemaal als de partner van de bewoonster erachter komt en bij je komt klagen. Kun je je medewerker in dat geval op non-actief stellen/schorsen?

Situatie

Een medewerker technische dienst van een vakantiepark (nu te noemen Fred) krijgt een relatie met een bewoonster van dat park. Hij meldt dat netjes bij de werkgever en zij raadt Fred aan een einde te maken aan de relatie. Nadat de partner van de bewoonster over de relatie klaagt bij de werkgever, stelt zij Fred op non-actief.

Fred eist in kort geding bij de Rechtbank Den Haag terugkeer op de werkvloer. De werkgever weigert dit omdat zij de veiligheid van de parkbewoners en haar (andere) medewerkers moet waarborgen en vreest voor escalatie. Herplaatsing op één van de andere parken is geprobeerd, maar niet gelukt en ze overweegt nu tot ontslag over te gaan.

Saillant detail: ook de dochter van de bewoonster was werkzaam op het vakantiepark en was dus een collega van de minnaar van haar moeder.

Wanneer non-actiefstellen/schorsen?

Non-actiefstelling (ook wel schorsen genoemd) is een ordemaatregel, namelijk een tijdelijk verbod om de werkzaamheden te verrichten. In de wet vinden we niets terug over non-actiefstelling. Wel kunnen regels hierover zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst of cao. Het is een vergaande maatregel, die alleen mag worden opgelegd als daar een gegronde reden voor is. Denk aan een verdenking van een dringende reden voor ontslag waar de werkgever onderzoek voor moet instellen, zoals diefstal. Of in het geval van een verstoorde arbeidsrelatie.

Oordeel

De rechter oordeelt als volgt: het uitgangspunt is dat Fred zijn werkzaamheden moet kunnen uitoefenen. Het belang van de werkgever voor de veiligheid weegt daar in dit geval nét niet tegenop.

De rechter vindt het hierbij belangrijk dat de opgelopen spanningen alweer van een tijdje geleden zijn. Hij verwacht dat 'de scherpe kantjes' er inmiddels af zijn en daarmee ook het risico van escalatie.

Persoon die de online check doet

TIP

Is er een onhoudbare situatie ontstaan op de werkvloer? Dan kan een non-actiefstelling als 'pauze' passend zijn. Zo ontstaat er tijd om de gemoederen te laten bezinken en onderzoek te doen. Maar ga er niet te lichtzinnig mee om! Er moet een zwaarwegende reden zijn en die drempel ligt hoog.

Maak de maatregel van non-actiefstelling direct kenbaar bij je medewerker en motiveer je beslissing. Geef daarbij aan voor welke periode de maatregel wordt ingezet. Veertien dagen is gebruikelijk en vaak redelijk.

Let op: het loon moet tijdens een non-actiefstelling altijd worden doorbetaald.

Meer informatie

Lees ook

Cover_Square - blog_event

Terugblik event BrandMR Zakelijk: 'hoe houd je je bedrijf gezond?'

BrandMR | ondernemer | Werkgever | netwerkevent
Anne van Glabbeek
Zzp (square)

Zelf zzp'er of werk je met zzp'ers? Zet dit op je to-do lijst!

BrandMR | zzp'ers | Belastingdienst | Controle
Anne van Glabbeek
Anne van Glabbeek
Anne van Glabbeek
Manager zakelijk - Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

coversquare_ontslag_Staande_voet (1)

Ontslag op staande voet, bezint eer gij begint!

BrandMR | werknemer | Werkgever | Ontslag
Berry Toirkens
Turboliquidatie (square)

Turboliquidatie vs. faillissement

BrandMR | Faillissement | Turboliquidatie | ontbinding
Jeroen Bakker
104 weken ziek UWV (square)

Hoe stelt het UWV vast dat je 104 weken ziek bent geweest?

Werk en inkomen | UWV | Bedrijfsarts | WIA-uitkering
Natascha Schenk

Doe de check