Hoe stelt het UWV vast dat je 104 weken ziek bent geweest?
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist
Persoon aan het werk in een rolstoel

Als je een WIA-uitkering aanvraagt, bekijkt het UWV of je 104 weken ziek bent geweest. Dat is namelijk een van de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Maar waar kijkt het UWV dan naar? Is de eerste ziektedag die de bedrijfsarts heeft vastgesteld leidend?

Beoordelingsbevoegdheid

Het UWV heeft een zelfstandige bevoegdheid als het aankomt op het beoordelen van de wachttijd. Dit betekent dat het UWV kan afwijken van de eerste ziektedag die de bedrijfsarts heeft vastgesteld. Het UWV maakt de beoordeling op basis van alle beschikbare gegevens van medische en andere aard. Eventuele eerdere herstelverklaringen die hebben plaatsgevonden worden daarbij ook betrokken. Dit volgt uit vaste rechtspraak van de Centrale Raad.

Voorbeeld

Een werkneemster is per 19 januari 2018 ziek gemeld. De arbo-arts vindt dat zij per 6 augustus 2018 hersteld is. De oorzaak van haar spanningsklachten is namelijk werk gerelateerd en dus niet medisch van aard. Dit moet opgelost worden op de werkvloer en niet in het verzuim. Op 27 november 2018 meldt zij zich opnieuw ziek. Zij vraagt een WIA-uitkering aan per 16 januari 2020.

Het UWV wijst die aanvraag af omdat zij de wachttijd niet volgemaakt heeft. Het UWV gaat uit van 27 november 2018 als eerste ziektedag. Net zoals de arbo-arts.

Uitspraak Centrale Raad

Maar volgens de Centrale Raad had het UWV niet af mogen gaan op de eerste ziektedag die de arbo-arts vaststelde. De Raad wijst erop dat het UWV ook zelfstandig een beoordeling moet maken. De UWV-arts mocht daarom niet zomaar het oordeel van de arbo-arts volgen. Het hoger beroep van de werkneemster was daarom gegrond. Dat betekent dat het UWV alsnog moet beoordelen of zij per 16 januari 2020 een WIA-uitkering kan krijgen.

Tip

De Centrale Raad geeft in deze uitspraak duidelijk aan dat de oorzaak van de spanningsklachten (werk gerelateerd of medisch) geen criterium is bij het bepalen van arbeidsongeschiktheid. Kortom, de arbo-arts had het ziekteverzuim niet mogen afwijzen simpelweg omdat de oorzaak werk gerelateerd was. Wees hier alert op!

Persoon die de online check doet

Vragen?

Heb je zieke werknemer en ben je niet zeker of de reden werk gerelateerd of medisch is? Neem dan contact op met BrandMR Zakelijk via onderstaande button.

Meer informatie
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Cover_Square - blog_event

Terugblik event BrandMR Zakelijk: 'hoe houd je je bedrijf gezond?'

BrandMR | ondernemer | Werkgever | netwerkevent
Anne van Glabbeek
Turboliquidatie (square)

Turboliquidatie vs. faillissement

BrandMR | Faillissement | Turboliquidatie | ontbinding
Jeroen Bakker
Zzp (square)

Zelf zzp'er of werk je met zzp'ers? Zet dit op je to-do lijst!

BrandMR | zzp'ers | Belastingdienst | Controle
Anne van Glabbeek

Doe de check 088 018 84 05