Het is een van de meest voorkomende discussies die ik in de praktijk voorbij zie komen. Is een opdrachtgever verplicht het meerwerk te betalen wat door de aannemer in rekening wordt gebracht? Vaak blijkt dat lastig als de klant het er niet mee eens is. Als aannemer moet je namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je succesvol aanspraak kan maken op betaling van meerwerk. We zetten het voor je op een rijtje.
Wat zegt de wet?
Meerwerk wordt in de wet omschreven als ‘door de opdrachtgever gewenste toevoegingen of verandering in het overeengekomen werk’. Het klinkt logisch dat je als aannemer meer geld in rekening kan brengen als jouw klant om iets vraagt wat je niet had meegenomen in de offerte. Toch is dat niet zo simpel. De wet schrijft namelijk voor dat je jouw klant er voor moet waarschuwen dat de toevoegingen of veranderingen die hij wil, leiden tot een hogere prijs. Heb je dat niet gedaan, dan kan je de betaling van meerwerk meestal vergeten.
Wat in de praktijk vaak voorkomt, is dat er mondeling wordt gewaarschuwd voor de hogere prijs. Het grote nadeel van mondelinge afspraken is dat ze lastig te bewijzen zijn als er een geschil ontstaat. Dit is jammer, want op die manier laat je soms veel geld liggen! Als jouw klant vraagt om iets wat geen onderdeel was van de oorspronkelijke offerte, doe je er dus goed aan om te waarschuwen voor de hogere prijs én die waarschuwing ook schriftelijk vast te leggen. Hiermee kan je jezelf een hoop discussie besparen. Toestemming voor meerwerk is niet automatisch ook toestemming voor prijsverhoging.

Wat verder goed is om te weten is dat je jouw klant alleen maar hoeft te waarschuwen dat de prijs hoger wordt door het meerwerk. De Hoge Raad heeft bepaald dat je niet verplicht bent om een concreet inzicht te geven in de omvang van de prijsverhoging. Als je klant dat wél wil weten, dan moet die daar specifiek om vragen.
Deskundigheid opdrachtgever
Als aannemer heb je wel één escape. Je hoeft niet te waarschuwen als jouw klant zelf had moeten begrijpen dat een prijsverhoging noodzakelijk zou zijn als gevolg van meerwerk. Belangrijk hierbij is de deskundigheid van de opdrachtgever. De ervaring leert dat deze escape niet vaak werkt bij een opdrachtgever die consument is; de consument moet het héél bont maken voordat wordt aangenomen dat hij een prijsverhoging had moeten begrijpen.

Vragen?
Ben je aannemer en heb je een geschil met een klant over meerwerk? Of wil je advies over hoe je geschillen over hierover in de toekomst kunt voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op. Bij BrandMR staan we voor je klaar.
Meer informatie