Overeenkomst van opdracht opzeggen: hoe pak je dat aan?

Als ondernemer sluit je vrijwel dagelijks overeenkomsten met andere partijen. Daarbij is het niet te voorkomen dat je ook regelmatig contracten moet opzeggen. Het is belangrijk om dit op een juiste manier te doen om conflicten in de toekomst te voorkomen. Deze blog gaat over het opzeggen van de overeenkomst van opdracht, zowel door de opdrachtgever als door de opdrachtnemer. Omdat niet iedere overeenkomst een overeenkomst van opdracht is, leg ik eerst uit wat het precies is. Daarna ga ik in ga op de verschillende manieren en regels van opzegging.

Wat is een overeenkomst van opdracht?

De overeenkomst van opdracht kent vele vormen. Kort gezegd is het een afspraak waarbij de opdrachtnemer (degene die de opdracht uitvoert) betaald krijgt om werkzaamheden te verrichten voor de opdrachtgever. Denk daarbij aan overeenkomsten met een boekhouder, met een architect of met een advocaat. De overeenkomst van opdracht wordt nog wel eens verward met de arbeidsovereenkomst of de overeenkomst van aanneming van werk, maar ze hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken.

Opzegging door de opdrachtgever

inspectie formulier

Wettelijk gezien mag de opdrachtgever een overeenkomst van opdracht altijd opzeggen. Als het gaat om een niet-professionele opdrachtgever (bijvoorbeeld een particulier) kan hier niet van worden afgeweken. Die mag altijd opzeggen zonder een schadevergoeding te hoeven betalen. Onkosten van de opdrachtnemer moeten soms wel betaald worden.

Ook de professionele opdrachtgever (zoals een bedrijf) mag de overeenkomst altijd opzeggen, maar daar kunnen in een contract wel andere afspraken over gemaakt worden.

Ondanks dat de opdrachtgever de overeenkomst altijd mag opzeggen, wil dat nog niet zeggen dat die vrij spel heeft. Er kunnen namelijk wel bepaalde voorwaarden zijn, zoals een opzegtermijn of een specifieke manier van opzeggen. Als de opdrachtgever zich niet aan die voorwaarden houdt, is er sprake van een onregelmatige opzegging. Dat kan betekenen dat hij of zij een schadevergoeding of een deel van het loon aan de opdrachtnemer moet betalen.

Opzegging door de opdrachtnemer

Waar de opdrachtgever de overeenkomst van opdracht op kan zeggen, ligt dit voor de opdrachtnemer iets anders. De professionele opdrachtnemer kan de overeenkomst alleen opzeggen als er een goede reden is, of als de opdracht voor onbepaalde tijd is aangegaan en niet eindigt na voltooiing van de opdracht.

Wat nou een goede reden is, kan voor discussie zorgen. De wet geeft hierover geen definitie, wel een voorbeeld. Bijvoorbeeld wanneer de opdrachtgever eisen stelt die de opdrachtnemer niet redelijk vindt. Een andere reden kan zijn dat de opdrachtnemer geen vertrouwen meer heeft in de opdrachtgever. De bevoegdheid van een professionele opdrachtgever om de overeenkomst op te zeggen is van zogenaamd regelend recht. Dat betekent dat er andere afspraken over worden gemaakt.

Wat in de wet niet aan bod komt, is de opzeggingsbevoegdheid van de niet-professionele opdrachtgever. Of opzegging wel of niet mag, hangt af van de omstandigheden van het geval en het soort overeenkomst.

Persoon die de online check doet

Conclusie: tips & tricks

Voor de niet-professionele opdrachtgever gelden harde regels waarvan niet mag worden afgeweken. In andere gevallen mag wel van de wettelijke regels worden afgeweken of ontbreekt een wettelijke regeling. Daarom is het aan te raden om in een overeenkomst van opdracht goed vast te leggen wanneer en hoe de overeenkomst opgezegd kan worden. Heldere regels verbinden aan de opzegging geeft voor beide partijen zekerheid. Zo weet je waar je aan toe bent.

Kom je er zelf niet uit met het opstellen van een overeenkomst van opdracht of heb je een geschil over de opzegging daarvan? Neem gerust contact met mij op via jeroen.bakker@brandmr.nl of 088 – 0188 411. Bij BrandMR staan we voor je klaar!

Meer informatie

Lees ook

Turboliquidatie (square)

Turboliquidatie vs. faillissement

BrandMR | ontbinding | Faillissement | Turboliquidatie
Jeroen Bakker
covealgemene_voorwaarden_square

Let op: dit zet je niet in je algemene voorwaarden

BrandMR | Algemene voorwaarden | Consument | Ondernemer
Jeroen Bakker

Actueel

Ontslag tijdens ziekte (square)

Ontslag tijdens ziekte: wat zijn de regels?

BrandMR | UWV | Ziekte | Ontslag
Anne van Glabbeek
Flexibele arbeidscontracten (square)

Flexibele arbeidscontracten: voor- en nadelen voor werkgevers

BrandMR | Werkgever | arbeidsovereenkomst
Anne van Glabbeek
minimum uurtarief ZZP (square)

Minimum uurtarief voor zzp’ers in 2025: wat verandert er?

Werk en inkomen | Transitievergoeding | Werkgever | Aanzegplicht
Berry Toirkens

Doe de check 088 018 84 05