Zelf zzp'er of werk je met zzp'ers? Zet dit op je to-do lijst!
Anne van Glabbeek
Anne van Glabbeek
Manager zakelijk - Advocaat
inspectie formulier

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst intensiever handhaven op de zogenaamde schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat je je presenteert als zelfstandige, terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Ben jij zzp’er of werk je ermee? In deze blog vertellen we je welke stappen je de komende maanden moet nemen.

Waarom verscherpte controle?

Als zzp'ers feitelijk als werknemers worden beschouwd, maar door hun constructie als zelfstandige opereren, kan dit het gelijke speelveld op de arbeidsmarkt verstoren. Zo betalen werkgevers veel minder premies en belastingen, terwijl de medewerker minder bescherming heeft bij ontslag of ziekte. Het kan leiden tot ontduiking van loonbelasting, sociale premies en arbeidsrechten.

Wat zijn de gevolgen van een controle?

Als een zzp-constructie door de Belastingdienst wordt gezien als schijnconstructie riskeert de opdrachtgever naheffingen van loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en mogelijk zelfs boetes. Daarnaast kunnen zzp'ers aanspraak maken op arbeidsrechten. Denk aan vakantiegeld, loondoorbetaling tijdens ziekte en ontslagbescherming.

Wanneer is er sprake van een dienstverband?

De Belastingdienst gaat controleren of er sprake is van een dienstverband. Een dienstverband heeft drie kenmerken:

Werkgeversgezag: dit is het belangrijkste kenmerk. Wordt de zzp'er aangestuurd door de opdrachtgever? Bestaat er een hiërarchische relatie? Moet hij of zij instructies volgen die verder gaan dan noodzakelijk voor het uitvoeren van de opdracht?
De verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid: is de zzp'er verplicht de werkzaamheden persoonlijk uit te voeren, zonder de mogelijkheid om een vervanger in te zetten?
Een beloning: ontvangt de zzp'er een beloning die niet verschilt van een salaris, bijvoorbeeld een vast bedrag per maand?

Voorbeeld

Jeroen werkt als grafisch ontwerper voor een reclamebureau. Het bureau huurt hem in als zzp'er, maar Jeroen werkt fulltime en is vijf dagen per week op kantoor aanwezig. Hij ontvangt een vast maandsalaris en moet bij elke stap van zijn ontwerpwerk goedkeuring vragen aan zijn leidinggevende. Daarnaast moet hij zich houden aan de werktijden van 9 tot 5 en kan hij geen vervanger inschakelen als hij ziek is of op vakantie wil.

Analyse:

Gezagsverhouding: Jeroen moet werken volgens de instructies van zijn leidinggevende en moet regelmatig goedkeuring vragen voor zijn werk.

Persoonlijke arbeidsplicht: Jeroen kan zijn werk niet uitbesteden aan een ander; hij moet het zelf doen.

Loon: Jeroen ontvangt een vast maandsalaris, vergelijkbaar met een werknemer.

Conclusie: In deze situatie is er sprake van een dienstverband, ondanks dat Jeroen formeel als zzp'er is ingehuurd. De elementen van gezag, persoonlijke arbeidsplicht en loon wijzen erop dat Jeroen feitelijk in loondienst is.

Wat kun je als zzp’er of opdrachtgever doen?

Om je voor te bereiden op een controle van de Belastingdienst kun je de volgende stappen zetten:

  1. Gebruik een correcte overeenkomst: werk met een modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst. Zorg ervoor dat deze nauwkeurig de zelfstandigheid van de arbeidsrelatie benadrukt.
  2. Werkzaamheden en verantwoordelijkheden: leg duidelijk vast wat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn.
  3. Vermijd gezag: zorg ervoor dat er een zekere mate van vrijheid is in de uitvoering van de opdracht. Dit betekent dat de zzp’er zelf de werkwijze, werktijden en inzet van anderen kan bepalen, zonder te veel inmenging van de opdrachtgever.
  4. Toets zelfstandigheid periodiek: de regels en interpretaties zijn volop in verandering. Laat daarom regelmatig de zzp-constructie toetsen.
  5. Administratie op orde: houd een gedetailleerde administratie bij, inclusief offertes, facturen, en communicatie. Dit kan dienen als bewijs dat er daadwerkelijk een zzp-constructie bestaat.
Persoon die de online check doet

Vragen?

Heb je vragen over je eigen situatie? Neem contact met me op via anne.vanglabbeek@brandmr.nl of bel 088 – 0188 515.

Neem contact op

Lees ook

Cover_Square - blog_event

Terugblik event BrandMR Zakelijk: 'hoe houd je je bedrijf gezond?'

BrandMR | ondernemer | Werkgever | netwerkevent
Anne van Glabbeek
Modernisering concurrentiebeding (square)

Modernisering concurrentiebeding: wat werkgevers moeten weten

BrandMR | Concurrentiebeding | wetsvoorstel
Anne van Glabbeek
Anne van Glabbeek
Anne van Glabbeek
Manager zakelijk - Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Turboliquidatie (square)

Turboliquidatie vs. faillissement

BrandMR | Faillissement | Turboliquidatie | ontbinding
Jeroen Bakker
104 weken ziek UWV (square)

Hoe stelt het UWV vast dat je 104 weken ziek bent geweest?

Werk en inkomen | UWV | Bedrijfsarts | WIA-uitkering
Natascha Schenk
Zakelijke incasso (square)

Een zakelijke incasso: wat is het en wanneer kan ik het gebruiken?

BrandMR | incasso | zakelijk
Patrick Jongeling

Doe de check 088 018 84 05