Turboliquidatie vs. faillissement
percentage berekenen

Je hoopt het als ondernemer nooit mee te maken, maar het kan gebeuren dat het financieel niet goed gaat met je bedrijf en je het moeilijke besluit moet nemen te stoppen. Juridisch heet dat ontbinden. Er zijn verschillende manieren waarop de onderneming ontbonden kan worden. In deze blog ga ik in op één van die manieren, de turboliquidatie. Wat is de turboliquidatie, wanneer kun je het gebruiken en wat is het verschil met een faillissement?

Wat is turboliquidatie?

Turboliquidatie klinkt misschien als iets wat vooral voorkomt in het criminele circuit. Maar het is een legaal en bovendien veelgebruikte manier om een onderneming te liquideren, oftewel te beëindigen. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel zijn er in 2022 ongeveer 50.000 bedrijven beëindigd. In ruim 90% van de gevallen gebeurde dit via een turboliquidatie.

Een turboliquidatie, zoals de naam doet vermoeden, is een snelle manier waarop een onderneming per direct kan worden opgeheven. De eerste stap is dat er in een algemene vergadering wordt besloten om over te gaan op turboliquidatie. Stap twee is registratie in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarvoor bestaat een speciaal formulier. Daarna kan de turboliquidatie in veel gevallen binnen één dag gebeuren. Het grote voordeel van de turboliquidatie is de snelheid en de relatief lage kosten. Er is geen lange afhandeling van zaken nodig, zoals bij andere manieren van beëindiging.

Wanneer kan je gebruik maken van turboliquidatie?

Turboliquidatie is niet altijd mogelijk. Er zijn strikte voorwaarden aan verbonden. Allereerst moet de onderneming een rechtspersoon zijn, bijvoorbeeld een B.V., N.V., stichting of vereniging. Turboliquidatie is niet mogelijk voor de eenmanszaak en vennootschap onder firma.

Daarnaast mag de onderneming op het moment van ontbinding geen bekende baten meer hebben. Ook openstaande rekeningen worden gezien als bezittingen. Zijn er wel baten? Dan kan er turboliquidatie plaatsvinden. In zo’n geval moet het bedrijf vereffend worden volgens de wet. Als tijdens de vereffening blijkt dat er meer schulden dan baten zijn, dan moet het faillissement worden aangevraagd door de schuldeisers of het bestuur.

Wat is het verschil tussen turboliquidatie en een faillissement?

Turboliquidatie en faillissement lijken in de praktijk soms veel op elkaar: een onderneming komt in financiële nood en houdt 'van de ene op de andere dag' op te bestaan. Toch zijn er belangrijke verschillen. Een turboliquidatie en faillissement sluiten elkaar namelijk uit.

Bij een faillissement zijn er meestal nog wel baten, maar zijn de schulden hoger. Bij een turboliquidatie zijn er helemaal geen baten meer. Het aanvragen van een faillissement zou dan bovendien zinloos zijn. In een dergelijk geval wordt een curator aangesteld door de rechtbank die het faillissement vervolgens direct opheft vanwege een gebrek aan baten om te verdelen.

De positie van schuldeisers

Als een onderneming geen baten meer heeft en er alleen maar schulden zijn, kan dus worden gekozen voor turboliquidatie. Dit is nadelig voor schuldeisers. Deze kunnen in de meeste gevallen fluiten naar hun geld. Toch zijn er wel mogelijkheden om actie te ondernemen tegen een bedrijf dat via turboliquidatie is beëindigd. Dan moet wel worden aangetoond dat er nog (potentiële) baten waren. Want als dat het geval is, is een besluit tot turboliquidatie onrechtmatig en schuldeisers worden daardoor benadeeld.

Persoon die de online check doet

Vragen?

Heb je vragen over turboliquidatie, wordt je aangesproken door een van jouw schuldeisers of heb je zelf bedrijf dat via turboliquidatie is ontbonden? Neem gerust contact met mij op via jeroen.bakker@brandmr.nl of 088 – 0188 411. Bij BrandMR staan we voor je klaar!

Meer informatie

Lees ook

covealgemene_voorwaarden_square

Let op: dit zet je niet in je algemene voorwaarden

BrandMR | Algemene voorwaarden | Consument | Ondernemer
Jeroen Bakker
coverlandscape_bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid: wanneer je wél persoonlijk aansprakelijk bent

BrandMR | Faillissement | Bestuurdersaansprakelijkheid
Jeroen Bakker

Actueel

Driehoeksverhouding (square)

Driehoeksverhouding op het vakantiepark: wat moet je als werkgever dan doen?

BrandMR | arbeidsovereenkomst | werknemer | Werkgever
Anne van Glabbeek
coversquare_ontslag_Staande_voet (1)

Ontslag op staande voet, bezint eer gij begint!

BrandMR | werknemer | Werkgever | Ontslag
Berry Toirkens
Cover_Square - blog_event

Terugblik event BrandMR Zakelijk: 'hoe houd je je bedrijf gezond?'

BrandMR | ondernemer | Werkgever | netwerkevent
Anne van Glabbeek

Doe de check